Бюджетът на БСП цели справяне с бедността, качествено здравеопазване и образование, преодоляване на социалните различия

Окт 24, 2017 Новини БСП в медиите 0 990

Драгомир Стойнев: Ако няма реформи, заложените 4,5 млрд. лв. повече в бюджета ще потънат

„Ако няма реформи, заложените 4,5 млрд. лв. повече в бюджета ще потънат. За нас е важно да се промени моделът, затова предложихме алтернативен бюджет. Идеята не е да се замеряме с числа, а да се променят политиките“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на  „БСП за България“ Драгомир Стойнев в БТВ. Той подчерта, че левицата предлага конкретни действия. „В здравеопазването - държавните и общински болници не могат да бъдат повече търговски дружества. Сега не приемат хората в болница, за да не натежи на бюджета им. Това трябва да се прекрати“, категоричен е Стойнев. Според него в образованието е същото. „Не може повече да бъдем държава, която се слави с най-голямата неграмотност сред младите хора. БСП предлага промяна на функционирането на моделите, а промяната никога не се приема с ръкопляскания“, коментира той.

Стойнев е на мнение, че бюджетът на управляващите не се различава с нищо от предходния. „Предложената алтернатива от нас е много сериозна. Въвеждаме необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата – тези, които са на минимална работна заплата, ще си плащат осигуровките, но няма да плащат данък“, обясни той. По неговите думи неравенствата в страната са убийствени. „Заплати до 3300 лв. т.е. цялата средна класа, остава на 10%. Моторът на българската икономика не се облага – 2 млн. и 900 хил. работещи български граждани. За тях данъците ще бъдат намалени. Заплати над 3300 лв. до 10 000 лв. ще бъдат обложени с 15%, а над 10 000 лв. с 20%. Корпоративният данък не се променя“, каза още зам.-председателят на БСП.

Драгомир Стойнев подчерта, че е важно дали можем да постигнем устойчив икономически растеж, дали имаме качествена работна сила, дали можем да привлечем инвестиции, които в момента се сриват – чужденците не желаят да инвестират в България, и дали регионите могат да се развиват балансирано.

 

Бойчев: Над 200 000 деца отпадат от училище в България, 40% от населението е в риск от бедност

„БСП си е поставила 4 основни цели с предлагания от нея бюджет - борба с бедността и неравенствата в България, достъп до качествено здравеопазване и образование и преодоляване на големите социални различия в страната”, заяви зам.-председателят на ПГ на  „БСП за България” Жельо Бойчев по БНТ и обясни в какво състояние е държавата ни като следствие от  управлението на ГЕРБ и Борисов.

„По всички показатели България е страна, по-скоро от африкански тип, отколкото от европейски, за най-голямо съжаление. Над 40% от населението е в риск от бедност или близо 3 милиона българи. 1 милион и 300 хиляди пенсионери взимат под 310 лв. В България над 200 000 български деца не са прекрачили прага на училище или отпадат”, посочи Жельо Бойчев.  „Косвените данъци у нас са близо 70%, като най-бедните плащат най-много”, обясни също Бойчев и допълни, че ако не се направи промяна, има риск за държавата, за икономическото ни развитие, за гражданското общество.

 

Крум Зарков: Има достатъчно аргументи за въвеждане на една по-справедлива данъчна система

„В програмата на БСП е записано постепенно отпадане на плоския данък и въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Има достатъчно аргументи за въвеждане на една по-справедлива данъчна система“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на  „БСП за България“ Крум Зарков в сутрешния блок на Нова телевизия. Той обясни, че са изготвени редица проекти с различни стъпки. Зарков подчерта, че плоският данък е изиграл своята роля, но това, че е приет, не означава, че трябва да остане завинаги. „Ролята на опозицията е да показва, че винаги има друг път“, коментира народният представител. Според него, секторите не се реформират, а непрекъснато се увеличават парите, които се дават. „Изтичат като в пясък. Повечето пари не водят до по-добър резултат. Пример за това е здравеопазването, където в пъти са се увеличили през последните години. Всеки ден избухва по една общинска болница, а системата се обезкръвява и липсват специалисти“, каза още Крум Зарков.