Драгомир Стойнев: Приоритетите на БСП за бюджет 2018г. – преодоляване на неравенствата, образование, здравеопазване и равномерно регионално развитие

Окт 23, 2017 Новини БСП 0 1236

Пламен Милев: Над 1 млрд. лв. ще останат у хората, благодарение на нашата данъчна политика

„Приоритетите на БСП за бюджет в 2018 г. са – преодоляване на неравенствата, образование, здравеопазване и равномерно регионално развитие“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той обясни, че повечето средства, които ще влязат в бюджета от предлаганите от левицата мерки, ще позволяват да се помогне за преодоляване на наболели проблеми, като тези в социалната сфера. Като такива мерки в бюджета на БСП, той посочи: на всяка една всяка една българска майка обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години ще стане равно на минималната работна заплата – от 340 лв. ще скочи на 510 лв.; ще се разшири обхватът и на децата, получаващи помощ в 1 клас, като ще се обхванат  2, 3 и 4 клас; ще  бъдат преизчислени  всички пенсии, отпуснати до 2013г, а не само минималните.  „Предвидили сме допълнителни средства в национален план за действия по заетостта за помощ на майките на деца с увреждания, които протестираха и на възрастните хора, които имат нужда от асистенти“, каза още той.

Драгомир Стойнев обясни, че за да отпадне статутът на лечебните заведения като търговски дружества, техните задължения трябва да бъдат изчистени. „Предвиждаме 500 млн. лв. за изчистването на дълговете на всички държавни и общински болници, след което ще им бъде променен статутът и повече няма да бъдат търговски дружества“, обясни социалистът. В сферата на образованието Стойнев заяви, че БСП е за оставането на делегираните бюджети, но се оказва изцяло от принципа "парите следват ученика" и от публичното финансиране на частните училища. „Предвиждаме нарастване на учителските заплати с 25 %, но и да стартира процедура за преминаване към система на един учебник по  предмет за всеки клас“, обясни зам.-председателят на ПГ на левицата.

Драгомир Стойнев каза, че четвъртата основна политика в бюджета на БСП е балансираното регионално развитие. „Не може да чакаме пазарът само да определя къде ще живеят хората и какви заплати ще получават в регионите, предвиждаме в нашия бюджет да се създадат и 2 фонда“, обясни той. По думите му първият ще бъде  фонд „Регионално развитие“ към МРРБ, който ще възлиза на 100 млн. лв. и ще насочва средства единствено и само за Северозападна България и района Странджа – Сакар. Социалистът подчерта, че тези средства ще бъдат отпускани за изграждане и поддържане на пътна инфраструктура, транспорт, учебни и лечебни заведения. Другият фонд ще бъде „Индустрия“ към Министерство на икономика, с капитал 100 млн. лв. Фондът ще осигурява държавна подкрепа чрез дялово финансиране и изграждане на нови предприятия, и подпомагане на съществуващи предприятия, които имат затруднения, преимуществено в региони с изостанало икономическо развитие. „Тези райони стават целенасочена политика. Ако от обезлюдяването ГЕРБ не ги боли, нас ни боли и искаме държавата да влезе във своите функции. Те ще представят поредния счетоводен документ, без политики, без конкретни намерения и действия в определените сфери, които наистина да подобрят живота на хората. Разликата между миналата година и тази- ще бъде само в числата“, заяви Драгомир Стойнев.

Пламен Милев: Над 1 млрд. лв. ще останат у хората, благодарение на нашата данъчна политика

Не искаме излишъци, които да се разпределят на тъмно

„В нашето предложение за алтернативен бюджет залагаме на по-справедливо разпределение, а не на излишъци, които после, на тъмно, да се преразпределят, на който се прецени. В резултат на предлаганата от нас данъчна политика, очакваме над 1 млрд. лв. да останат у хората, което допълнително ще увеличи потреблението.” Това заяви експертът Пламен Милев по време на пресконференцията. Той подчерта, че предложенията на левицата за бюджета няма да доведат до по-висок дефицит.

„Разликата между най-богатите работещи и всички останали е 37 пъти”, каза Милев. Той обясни какво предлагат още от БСП: „Въвеждаме необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, предлагаме увеличаване на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3300 лв. и въвеждаме 15% ставка за горницата над максималния осигурителен праг, който предлагаме да стане 3300 лв. и 20% ставка за доходите над 10000 лв. ”, подчерта Милев и допълни, че левицата предлага същата прогресивна скала и за данъка върху дивидента.