В Болград вдигат паметник на опълченците, загинали за свободата на България

  Паметник на опълченците - българи от Украйна, които са загинали за освобождението на България по време Освободителната война 1877-1878 г

 

Паметник на опълченците - българи от Украйна, които са загинали за освобождението на България по време Освободителната война 1877-1878 г., ще изгради в Болград Асоциацията на българите в Украйна, съобщи президентът й Антон Киссе на 3 март на тържествата за националния празник на България в град Измаил. Според Киссе, над 1000 българи от района са жертвали живота си за свободата за прародината си България, както я наричат. Изработва се проект, ще се обяви акция за набиране на средства. „Амбицията ни е до го завършим до две години" - каза още А.Киссе. Мястото вече е осветено, добави той. Група историци издирва имената на загиналите. „Ще бъде нещо грандиозно" - каза в аванс А. Киссе.

„Втората задача на асоциацията ни е да пращаме бесарабски българи да се обучават в университети в България, но след това да връщат в Украйна. Към момента се връщат около 50 процента от училите в България. През м.г. пратихме около 100 студенти, тази година очакваме кандидат-студентите да са 2 пъти повече" - обяснява А. Киссе Наесен асоциацията ще организира Шестия всеукраински събор на българите в Украйна, който ще бъде в Одеса. Политиката й е да лансира в ръководните си органи най-вече млади хора.

Вече 9-годишна традиция събира българи от България и българи от Измаилския район на 3 март пред паметника на Христо Ботев, който е пред сградата на Хуманитарния институт в град Измаил. Тя е по инициатива на Михаил Стоев, член на Общинския съвет на БСП-Добрич, който като директор на „Екострой-Добрич", създаде дъщерна фирма там. Заявявал е многократно, че не може да прескочи и година без да отдаде чест на този ден в украинския град, където населението е основно от бесарабски българи. Българският флаг до паметника на Христо Ботев беше вдигнат под звуците  на бъгарския химн. „Този празник ни сплотява" - бяха категорични българите от Измаилски район.

Единият от домакините на тържествата, който заедно с М. Стоев даде прием на 3 март - Иван Степанович - председател на българската община „Света София" в Измаил, постави пред народните представители проблеми, които са и във възможностите на българското правителство. Най-важният, според него, е за сградата на Всеукраинския център на българите в Украйна в Одеса, към който имало апетити, защото сградата била атрактивна.

„Българският тук е съхранен, остава да минаваме по-лесно през границите, за което трябва да има грижа и правителството в България" - казаха още бесарабски българи по време на 4-часовия концерт на български състави от Измаилски район.

 

Дома си за българските гости отвори и Степан Каракаш, който е превърнал гаража си в етнографски музей. Нарича го български музей. Там има инструменти от българския бит за работа на полето, както и дървени нощви за месене на хляб. Посрещна гостите с хляб и червено вино и не пропусна да им каже, че бесарабските българи са по българи. На визитката му пише  „Гордея се, че съм българин".

Добрички творци - Генчо Златев, Уляна Андреенко, Пенчо Иванов, представиха свои творби пред ученици в гимназията „Г.С.Раковски" в Болград, където са учили немалко български управници, и им подариха свои книги.  Г. Златев със стихотворението си за Бесарабия предизвика сълзи и аплодисменти сред публиката - и млада, и  по-стара. Организатор на начинанието бе Георги Казанджиев - писател и исторически изследовател, който подтовя книга за бесарабските българи.

Архиерейският наместник отец Стан Иванов благославяше всички прояви.

В делегацията бяха и координаторът на БСП за Добричка област Генади Ганчев и председателят на Областния съвет на БСП-Бургас, Атанас Зафиров. Те проведоха в Измаил разговори с представители на сродни партии.