БСП: Подкрепяме ветото на президента. Чрез предлаганите промени се цели намеса в дейността на държавния глава

Николай Цонков: Мотивите на президента са напълни верни

„БСП подкрепя ветото на президента. Мотивите които е изказал при връщането на Закона за отбраната и въоръжените сили са аргументирани и верни“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП за България и зам.- председател на Комисията по отбрана Николай Цонков по време на дебатите по ветото на президента в пленарна зала. По повод на първия мотив на държавният глава за постоянният секретар на отбраната, той обясни, че секретарят съчетава гражданско-военната експертиза и изразява в тази длъжност модела на интегриране между Генералния щаб на отбраната и Министерство на отбраната. „Въведените в законопроекта на управляващите нови изисквания целят да ограничат редица категории лица и да дискриминира по този начин, и да ограничи тези, които биха искали да участват в конкурсната процедура", обясни той. По думите му статутът на постоянния секретар е уреден в закона за отбраната, за да бъде той най-подходящият и да може да изразява мнението както на гражданската, така и на военната експертиза пред министъра. Цонков подчерта, че ако не се справя с тази негова функция, той може да бъде освободен. 

Депутатът обясни, че друг мотив е, предложението след процедура по удостояване на висшия  команден състав с висши офицерски звания, те да бъдат представяни пред комисията по отбрана.  „Това е ненужна процедура и смесване на властите“, заяви Николай Цонков.

Таско Ерменков: Управляващите целят гъделичкане на самочувствието и намеса в правомощията на президента

„Мотивите на президента доказват безсмислеността на това, което се предлага. В чл. 136 от Закона за обрана и въоръжените сили се определя какво е висш команден състав и как се произвеждат генералите и че това става по предложение на МС, с указ на президента.  Когато се въвежда представяне на някой където и да било, законово се въвежда нов етап в цялата тази процедура“, заяви народният представител Таско Ерменков. „В мотивите ясно е записано, че този етап е безсмислен и няма логика. Всичко вече е приключило и едно явяване в комисията  е гъделичкане на самочувствието и опит за намеса в правомощията на президента да издава укази и ние някак си да кажем: „Виж какво, не си единствен в този процес“, подчерта социалистът.

Петър Витанов: НС е основен длъжник на гражданското общество

„Българското законодателство в областта на отбраната и сигурността, изграждано през последните 25 години, е едно от най-противоречивите в сравнение с останалите клонове на правото“, заяви депутатът от ПГ на левицата Петър Витанов. По думите му НС е основен длъжник на гражданското общество, защото не успя да създаде достатъчно демократични правни норми, процедури и добри практики в управление на сектора за сигурност и в частност в осъществяване на парламентарния контрол.

„Решението да се представят пред комисия висши военни след удостояването им с военни звания е конюнктурно и с нищо не допринася за демократичния контрол върху службите за сигурност и отбрана, и не поражда правни последици“, заключи Петър Витанов.