Филип Попов: Управляващите потъпкват Конституцията, за да запазят модела „Кумгейт“

Окт 18, 2017 Новини БСП 0 800

БСП даде отхвърлянето на оставката на Делян Добрев на КС

„Управляващите от ГЕРБ и ОП са готови да потъпчат Конституцията, за да запазят модела „кумгейт“. НС превиши своите правомощия като отказа да освободи Делян Добрев“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов при внасянето на искане от името на левицата с 62 подписа, да се обяви за противоконституционно решението на НС, с което се отхвърля оставката на Делян Добрев. Той обясни, че редица юристи и конституционалисти са на мнение, че според Конституцията, на практика НС няма правомощия да откаже освобождаването на Добрев, а е следвало да потвърди тази оставка.

„Убедени сме че КС ще подходи експертно и съобразно разпоредбите на нашата Конституция, и в кратки срокове ще се произнесе по нашето искане.  Надяваме се то да бъде уважено“, заяви Филип Попов. Той обясни, че ако това се случи и КС обяви за противоконституционно решението на НС, решението на съда има действие занапред. „НС отново следва да разгледа проекта за решение за оставката на Делян Добрев и да я приеме. Това са единствените негови правомощия“, обясни той.

Народният представител от ПГ на левицата Явор Божанков заяви, че оставката е личен акт и незачитането й е нарушаване на правото на този, който я е подал- да избира къде и какво да работи.

„На ЦИК е необходимо да получи решение на НС за оставката на всеки депутат. С него се потвърждава доброволността и истинността на оставката“, заяви депутатът от БСП Пенчо Милков. Той подчерта, че това е необходимо в производството по Изборния кодекс, да за може да влезе в парламента следващият народен представител.