Вигенин в Дряново: Финансовата криза вече е социална

Финансовата криза вече е социална, а скоро ще стане и политическа"

Финансовата криза вече е социална, а скоро ще стане и политическа". Това заяви по време на обиколката си в Габровска област българският евродепутат Кристиан Вигенин. В рамките на посещението си в региона той се срещна с кмета на Севлиево Йордан Стойков, с когото обсъдиха наболелите проблеми в общината. Вигенин се ангажира да съдейства за довършване на проекта за язовир в общината.

По-късно същия ден евродепутатът беше гост и на  Общинския дискусионен клуб в Габрово, където участва в дискусия на тема „БСП и европейските ценности". След последните избори, левицата трябва да види и да анализира всички грешки, за да си извади поуките, в противен случай съществува опасност да ги повторим, предупреди евродепутатът и направи кратък анализ на състоянието на левите партии в Европа. „Левицата в ЕС като цяло е в отстъпление - това не е процес, валиден само за България.     Сред причините за състояние й са: липсата на диалог с избирателите, сгрешените комуникационни канали и дори фактът, че десницата е иззела терминологията на социализма, стъпвайки на така модерните в условията на криза „свобода, справедливост и солидарност". Най-много въпроси от залата имаше по отношение на финансовата криза, която според евродепутата вече е социална, а скоро ще прерасне и в политическа. По думите му липсата на адекватни мерки от страна на правителството водят след себе си фалити и нови безработни хора, което няма как да не се отрази и на политическия живот. Съществува и опасност едноличното управление в момента да се обърне срещу всеки един гражданин. „Трябва да защитим демокрацията!", апелира Вигенин и попита риторично „За какво се борихме в България през последните 20 години? За да може министри да раздават присъди вместо съда - в телевизионни интервюта ли?"

Кризата в здравеопазването, ниските пенсии, нарастващата безработица и липсата на адекватни мерки за социална защита, както и закриването на училища и болници бяха сред най-наболелите проблеми, които жителите на Дряново споделиха с евродепутата Кристиан Вигенин.