Корнелия Нинова: Докато българските социалисти имат нужда от мен, никога няма да се изморя

Окт 15, 2017 Новини БСП в медиите 0 1469

Интервю на лидера на БСП Корнелия Нинова в предаването „Неделя 150“ по БНР

Водещ: Г-жо Нинова след вчерашния пленум, май не ви харесват много вашите съпартийци? Само с 4 гласа  мина вашето предложение за свикване на Конгрес, който да обсъди поведение на БСП оттук нататък.

Корнелия Нинова: Интересен пленум беше. Много жив, с много оспорвани мнения, умни хора, събрани на едно място с оспорвани мнения. Три големи въпроса бяха обсъждани за партията и държавата. Първият е - две различни мнения по темата за сътрудничество с ГЕРБ. Само да припомня, че тази група в БСП, която иска колаборация с ГЕРБ, го заявява отдавна. Това мина през предложения Деница Златева да е министър в кабинета на Борисов, през предложение аз да съм председател на парламента с мнозинство на ГЕРБ. Това се отхвърли, но тази група продължава да настоява за такова сътрудничество с ГЕРБ. Чуха се упреци, защо БСП не се договаряме да имаме собствени квоти в различни държавни и общински предприятия и агенции. Примерно - защо не сме се договорили с ГЕРБ да имаме свой заместник в КФН. И друга група, която стоим на мнение..

Водещ: И в КФН ли ще е квотно разпределението? Зам.-председателите пак ли по квоти от партии ще ги избирате? 

Корнелия Нинова: Те минаха. ГЕРБ си ги избраха. Ние не предложихме, точно защото не искаме да влизаме в такъв квотен договорен принцип. Мина това гласуване. Това е големият въпрос, който стои - ние събираме ли се с ГЕРБ или другата група в пленума, които сме на мнение, че  това би било вредно не само за БСП, не само за 1 млн. българи, които са ни разпознали като алтернатива на ГЕРБ, но и за държавата. Това е сговор на политическото статукво за изгода, а не за работа за хората.  Чуха се упреци, че аз не съм най-умната. Разбира се нямам претенции да съм най-умната, но и това не е въпрос на ум, а на слух, дали чуваш какво ти говори народът. За кой бе тайна, че народът ни смята, че всички политици сме едни и същи и казват: „Вие всички там се събирате, договаряте се, уреждате си живота и не мислите за нас. Тоест - вие всички сте маскари“.

 

Водещ: Защо не успявате да убедите съпартийците си, г-жо Нинова в това? Защо не успявате да ги увлечете след себе си? Явно нараства броят на хората, която са вътрешна опозиция, ваша в БСП. 

Корнелия Нинова: Въпрос на слух е да чуеш, че този народ ти казва, че всички сте маскари и групата, която искаме, която искаме това да не е така и да се промени, искаме да извадим БСП от общото блато на маскарлъка и да покажем,  че сме различни. Моля ви да не идентифицирате Националния съвет с партийците и с БСП. НС е част от елита на БСП. Убедено твърдя, защото всеки ден съм сред партийците и структурите на БСП, че партията не иска колаборация с ГЕРБ. Това е първият спор, който имаме. Вторият, който също е много важен и държавнически от пленума - корупция. Получих упрек за едно изречение, произнесено от мен, а то е – „Политическата класа на прехода не иска да се бори с корупцията, защото тя е корупцията, тя ражда корупцията и няма как да тръгне срещу себе си”.

Водещ: Някои от вашите съпартийци са се припознали в тези думи, така ли?

Корнелия Нинова: Получих следния отговор и ще ви го цитирам. Така или иначе медиите вече знаете всичко, което се е случило вътре. Получих отговор, че това не е вярно и корупцията е явление само в десните партии и няма лява корупция. Това е едната позиция. Другата, която застъпваме другата част от пленума е, че корупцията е явление във всички партии и ние трябва да го борим където и да е – и сред нас, и сред десни, и сред неутрални, либерали и всякакви. Това е проказа, която съществува не само в България, по света е така, навсякъде има корупция.

Водещ: Тук е момента, след малко ще продължим  в пленума, щом сте такъв радетел за борба с корупцията, каква ще бъде съдбата на депутата Георги Стоилов, фирмите на чиито брат вчера са били обискирани, има арести на 10 души в Русе по подозрения с престъпни деяния. Каква ще бъде съдбата на депутата Георги Стоилов, ако се докаже, че неговият брат е виновен във връзка с тези случаи? 

Корнелия Нинова: Ако се докаже, означава осъдителна присъда след не знам колко време. Вчера веднага извиках колегата и разговаряхме. Той ми каза, че това е небаждаване и няма нищо общо. Във вторник на ИБ и след това свиквам и  ПГ ще говорим, ще говорим и с него и ще ви кажем какво решаваме.

Водещ: А от самия него някаква инициатива? Сещам се, че Делян Добрев от ГЕРБ реши да се оттегли и да подаде оставка, въпреки, че продължава да твърди, че няма нищо вярно във вашите обвинения в роднински назначения.

Корнелия Нинова: С театъра да не му се гласува оставката и да остане. Не давайте точно този пример за най-чистата борба с корупцията. Това всичкото беше театър - как той си хвърли оставката, как другите го молят да се върне. Във вторник ще разгледаме този случай и ще ви кажем какво ще направим.

Водещ: Добре. Кажете сега за пленума.

Корнелия Нинова: Третото, по което имахме различни позиции, и пак казвам това е нормално, жив пленум, жива партия, интересна, е  за конгреса. Ние предлагаме Конгрес, който да се занимава с политики, да кажем ние алтернатива ли сме на това управление, на този модел на управление, каква алтернатива сме. Ние предлагаме ли по председателството да говорим например за регионалните различия в България между Севера и Юга, за младежка безработица по председателството или ще се говори само за цената на вратовръзките  за подаръци и плочките в НДК. Тоест – конгрес, който да излъчи наша позиция с приоритети за България и националния интерес на България. И третото да говорим за бюджет и да приемем алтернативен бюджет. Това беше нашето предложение.

Водещ: Кое не харесва на тези, които гласуваха против? Вашето предложение мина с 54 на 50 гласа. Бяхте на ръба на , както колегите от Медияпул са извадили едно заглавие, че сте били „на ръба на бламирането“.

Корнелия Нинова: На нашето предложение друга група отговори: „Не, няма нужда от Конгрес за политики. Ние сме опозиция, няма нужда да го правим това. Ние ще си седим и ще чакаме, това е работа на ГЕРБ да определят председателството, те управляват държавата. Правителството трябва да направи бюджет и не е наша работа. Но искаме Конгрес, който да се занимава с Устава на партията и да върне старите положения“. Само да припомня ние променихме устава така, че да има мандатност в парламента, не повече от 3 мандата, 12 години, от което някои колеги се засегнаха, че вече няма да бъдат депутати, както и председателят да не се избира от Конгреса, тоест от десетина силни души в партията, които се събират и се сговарят, а да се избира от цялата партия. Всеки член на партията да може да гласува кой да му е председател. Предложението беше – Дайте да не правим конгрес за политиките, а да направим Конгрес за промяна в Устава и да върнем старите норми, да има вечни депутати и председателят да се избира на Конгрес. Това беше спорът. Вероятно този спор ще продължи.

Водещ: Какво ще правите оттук нататък г-жо Нинова в тази обстановка? Как ще водите БСП към ярка опозиция на ГЕРБ, към каквато се стремите, при положение, че самите ваши хора, вашите колеги в партията не вярват в това, което вие говорите, не вярват в това, което вие изказвате и от парламентарната трибуна. Тоест – те седят, слушат ви, вие говорите срещу ГЕРБ, атакувате ГЕРБ, а те си казват: „Е да де, но с тях няма да е лошо да управляваме“.

Корнелия Нинова: Пак да направя уговорката, че това не е партията, че това е Националният съвет на партията.

Водещ: Да де но в Националния съвет има човек като г-н Гергов, който отново си беше избран от партийците в Пловдив да ги представлява, пък той е един от най-ярките радетели за колаборация с ГЕРБ, нали така? Тоест има такива настроения и в партията?

Корнелия Нинова: и затова, когато има такива спорове, решенията се взимат с мнозинство. Най-висшият орган на партията е Конгреса, където идат представители на партията от цялата страна. Не сме тези 100 човека, които се събират в София и нещо обсъждат. Нека да дойде цялата партия на Конгреса и там ще се произнесе, ние алтернатива ли сме  или ще се договаряме с ГЕРБ.

Водещ: Ако партията се произнесе, че по някакъв начин се търси съдействие с ГЕРБ, вие ще подадете ли оставка, защото това беше отличителната линия, която вие прокарахте между себе си и останалите, когато ви избираха за лидер?

Корнелия Нинова: Само да припомня, че може би съм единственият лидер в България, който сам в началото на мандата си, не в края, наложи промяна в Устава, която го ограничава колко време да е лидер - не повече от 2 мандата. За депутатите са 3, но за лидера не повече от 2. Това съм го предложила аз и съм си наложила това ограничение. Тоест, стоенето ми на председателското място не е самоцел. Но на исканията за оставка ще отговоря така - Ще се боря за тези принципи, които изповядвам, докато се изморя.

Водещ: Лесно ли  се изморявате?

Корнелия Нинова: Но, докато българските социалисти имат нужда от мен, никога няма да се изморя. Казвам българските социалисти, не част от елита им, заедно с елита на ГЕРБ. Не. Докато българските социалисти имат нужда от мен, няма да се изморя.  

Водещ: Кажете, г-жо Нинова, тези обвинения в шуробаджанащина, в роднински назначения, заплахите, че ще изкарате 70 сигнала спомена г-н Стойнев, ако не се лъжа каза, че има в БСП за подобни назначения в агенции, по места в общини, не е ли отклоняване на вниманието? Преди малко и г-н Цветанов каза: „БСП няма какво да атакуват, не могат да предложат смислени алтернативни политики за това ни занимават и нас, и обществото със скандали“.

Корнелия Нинова: първо искам да кажа, че това не е заплаха. Да изнасяш истината никога не е заплаха. 

Водещ: Не ги ли заплашите? Дадохте им срок да си свикат ръководното тяло и да вземат мерки иначе изнасяте данните за такива назначения.

Корнелия Нинова: Точно така, но това не е заплаха. Опозицията трябва да изнася недъзите на управлението. И след това казват, че нямаме какво друго да предложим и затова се занимаваме с тези въпроси и ги свеждат умишлено до битово равнище. Но това е най-големият въпрос в държавата – през тези назначения, тези роднинските кръгове облагодетелстват ли се от държавни поръчки, от обществени пари, от договори за саниране на тройни цени. Това не е ли големият въпрос за политическата корупция?

Водещ: Чакайте. Господин Добрев каза, че в Хасково санирането било прерогатив на червените фирми? Да не се окаже, че фирми на БСП са санирали в Хасково и те са злоупотребявали масово, като говорите вие за злоупотреби?

Корнелия Нинова: Не, няма да се окаже.

Водещ: Няма ли?

Корнелия Нинова: И не само в Хасково, в другите примери, които имаме в цялата страна. Въпросът за назначенията е първият въпрос. Той е и неморален, а понякога и незаконен, защото тези хора не са минали през конкурси. По големият въпрос след това е, че тези обръчи около тези общински и държавни дружества, фирми и всичко, възползвали ли са се от обществен ресурс, не защото могат да свършат работа, а защото са роднини. Това не е ли големият въпрос за политическата корупция? Това не е битов въпрос, колкото и да се опитват ГЕРБ да го омаловажават.

Водещ: Като говорим за корупцията това трябваше да е основната тема на КСНС при президента, който по вашите думи се е провалил, според тълкуването на ГЕРБ, на следващия КСНС, който е съвсем скоро, нещата ще си дойдат на мястото и е трябвало президентът Радев да консултира с поканените на КСНС времето на провеждането му.

Корнелия Нинова: Ако искате да излезем от нашия спор БСП-ГЕРБ и да се качим на равнището на президентската институция. Нали чухте какво каза президентът Радев, че са потвърдили присъствие и без да е информиран, когато започна заседанието, започнаха да се изнизват един по един, с обяснението, че имат международни ангажименти. Ако той знаеше предварително, че те имат международни ангажименти, сигурно щеше да промени часа. Втори аргумент – в закона за КСНС пише, че който не може да дойде, си изпраща заместник. Защо не си изпратиха заместник – за да го провалят. Защо да го провалят – защото не искат темата корупция, защото не искат да има разследване. Искат да има наказание, проверка на декларация и глоба. Затова говоря, че политическата класа на България не иска да се бори с корупцията.

Водещ: Тук говорите за двете визии в двата проектозакона на БСП и ГЕРБ за създаването на нов антикорупционен орган.

Корнелия Нинова: За това говоря, но и за принципа – корупция бори ли се с глоби и как може да изходиш за борба с корупция със следното начало: „Корупцията невинаги е престъпление“ и обяснението, че една от причините да не можем да я преборим, е че не сме разписали определение, дефиниция що е то корупция. Като тръгваш от тази изходна точка, няма как да стигнеш до затвор за политици.

Водещ: ГЕРБ също имат обяснение за записаното в техния закон изложено от г-жа Цачева и не само от нея. Усещате ли, че се създава нов център на властта в лицето на президента Радев? Като че ли започва да има разногласия и с вас по определени теми. Например не чухме вашия коментар по отношение на връщането на избора на председател на ВАС от страна на президента. БСП мълчи оглушително по този въпрос.

Корнелия Нинова: Защото принципно и винаги сме заявявали, че не се месим в правомощията на президента. Според мен оценката за президента Радев не би трябвало да я дават хората по това дали е на едно мнение с БСП,  дали с ГЕРБ или друг. Не. Изразявам лично мнение, за мен оценката трябва да се дава според това дали той изпълнява предизборните си ангажименти от предизборната кампания. Това е единственият и истински индикатор дали президентът Радев си стои на позициите и не отстъпва от това,което е казал. Досега, за близо година, той не е отстъпил на милиметър от това, което е обещал. Изпълнява го много стриктно. Следователно той има нашата висока оценка и подкрепа. Ние сме били с него в кампанията, аз съм била до него дни и нощи наред месец и нещо. Знам всяка дума, с която се е ангажирал пред българските граждани какви политики ще прави президентската институция и ви уверявам, че до ден днешен той не е отстъпил и на милиметър от тези обещания.

Водещ: Ама ето г-ц Цветанов каза, че като че ли има отстъпление от функцията му да бъде обединител на нацията и говори срещу изпълнителната власт, като по този начин създава разделение между институциите.

Корнелия Нинова: Г-н Цветанов ли го казва това?

Водещ: Да. Перефразирам ,но в общи линии в този дух бяха думите му.

Корнелия Нинова: Малко нелогично след като първият изстрел в тази битка беше произведен точно от г-н Цветанов на една пресконференция, на която обвини президента Радев в лобизъм и намекна за корупция. Хайде, ако обича Цветанов, по-кротко. Помним кой започна тази война, как тя продължи с нарочна комисия в парламента, с обвинения,  с пускане на „острието“ Антон Тодоров напред да громи президента. Айде по-кротко. Не ни е толкова къса паметта.

Водещ: Като говорим за опозиционно приказване, г-жо Нинова, от ДПС като че ли стигнаха по-далече от вас. Мустафа Карадайъ заговори за оставка на цялото правителство, заради казаното или намекваното от Валери Симеонов. Той каза, че такъв човек трябва да си подаде оставката  и щом не си я подава, значи целият кабинет трябва да си ходи. От БСП обаче се въздържате да говорите май на този етап.

Корнелия Нинова: Всяка от партиите в опозиция си определя политиките. Не мислете, че обсъждаме с ДПС кой каква позиция да заеме.

Водещ: Не, питам дали не щадите Валери Симеонов и ОП, защото ги припознавате като евентуален бъдещ партньор?

Корнелия Нинова: Категорично не е вярно това. Да припомня и позициите ни по време на фашистките им символи и действия, атаката ни за отказа им от предизборни обещания почти по всички теми. Не, нямате основания да смятате, че ги щадим.

Водещ: Да припомним, че и тях припознавахте като евентуален партноьр преди изборите, нали така?

Корнелия Нинова: Защото в тяхната програма пишеше, че ще преизчисляват всички пенсии и минималната ще стане 300 лв. И ние сме за преизчисляване на всички пенсии. В тяхната програма пишеше, че ще назначат  във всяко село полицаи, които да се борят с битовата престъпност. В нашата също. И да не изреждам. Когато гледаш за възможен партньор, не гледаш дали е Валери Симеонов или Каракачанов, а гледаш програми и политики и дали можеш там да имаш обща визия и ние имахме на хартия. Какво стана след като влязоха във властта – няма преизчисляване на пенсии, няма полицай във всяко село. Това е основание да им кажем: „Уважаеми, излъгахте народа. Влязохте във властта, взехте си постовете, взехте си заплатите и се отказахте от всичко това“. Това ни е позицията.

Водещ: Добре, като заговорихте за пари, ще правите алтернативен бюджет, това беше едно от предложенията на вчерашното заседание – да се направи алтернативен бюджет за 2018г. Чудя се сега като управляващите са склонни да дадат толкова много пари и за увеличение на заплатите в бюджетния сектор и 2, 5 млрд. лв. повече като цяло ще бъдат предвидени като разходи в бюджета за 2018г., по  каква линия ще ги атакувате? Започнаха да харчат малко повече за заплати и пенсии, както вие искахте. Сега какво не ви харесва?

Корнелия Нинова: ще подкрепим всяка мярка,която води до увеличаване на доходите. Нямайте съмнение в това. Но смятаме, че това увеличение е кърпене на парче – протестират полицаите, ще им вдигнем заплатите, протестират тези, дайте да им дадем малко.

Водещ: Не протестират учителите, но и на тях им се вдигнаха парите.

Корнелия Нинова: Не, не протестираха. Но казвам принципно, ние винаги сме за увеличение на доходите на хората, но това се прави ад хок на онези, които протестират, първо, за да спрат тези протести и второ, за да се потушат скандалите вътре в управлението – „Ето ние сме добри и сега ще ви раздадем едни пари“. Това е бюджет на парче. Бихме искали да видим цялостна философия за друг тип бюджет, друг тип преразпределителна роля на държавата. Например, как в бюджета ще решим въпроса със закриването на общинските и областните болници? Вижте какво ще направят – отново ще се увеличат парите за здравеопазване, пореден път не знам вече кой, ще се налеят нови пари в здравеопазването и те ще кажат: „Ето ние правим социална политика“. Как това се отразява на достъпа до здравеопазване? Над 17 болници в страната са пред фалит и пред затваряне?

Водещ: Защото имат големи задължения.

Корнелия Нинова: Защо тях?

Водещ: По много причини. Функционират частни болници, които изземат печелившите функции, а на общинските и на държавните болници оставят социалния ангажимент.

Корнелия Нинова: Да. В двора на някои общински болници никнат чатсни. Ето тук е ролята на държавата и на бюджета, а не просто да наливаш едни пари и да се хвалиш: „Ние сме много социални“, и тези пари да отиват предимно в частните болници, предимно в големите градове, а малките общини и бедните хора, които не могат да си позволят това здравеопазване, да умират по пътищата.

Водещ: Ама това, г-жо Нинова, е проблем който не е „благодарение“ на управлението на ГЕРБ. Това е проблем, който от години съществува, че в двора или сградата на почти всяка общинска или държавна болница има друго лечебно заведение, частно, което работи на печалба. Това няма как да бъде решено през бюджета.

Корнелия Нинова: Напротив, има.

Водещ: Ако отпуснете повече пари няма да се реши.

Корнелия Нинова: Напротив има как да се реши. Към бюджета се гласуват и други закони. В преходни и заключителни разпоредби и този въпрос може да бъде решен трайно. Разбира се, че това не е вина само на една политическа сила. Само че да припомня, че в последните 10 години, когато никнат всички тези частни болници, управлява една партия.

Водещ: И вие управлявахте за малко.

Корнелия Нинова: Да за една година. Да дам и един обратен пример, за да ви дам аргумент. В Гоце Делчев има общинска болница. Там управлява кмет на БСП от няколко мандата. Държавата захвърли тази болница и има каза: „Оправяйте се“. Управление на БСП с кмет и мнозинство осигури 5 млн. лв., за да се спаси общинската болница, защото ние провеждаме такава политика – за общинско и държавно здравеопазване, а не за закриване на държавни и общински болници, където може да отиде по-беден човек, където може да отиде човек от селото до общинския град, а не докато стигне до София, Пловдив или някой от големите градове, да не може да стигне. Това е разликата.

Водещ: Добре, разбирам, че един от евентуалните приоритети в алтернативния бюджет, който вие ще представите, ще бъде здравеопазването и в по-частен смисъл грижата за тези общински и закъсали болници. Кажете ми още два приоритета,които трябва да бъдат заложени в бюджета за 2018г.

Корнелия Нинова: Икономика и доходи.

Водещ: Вие обхванахте всичко, което може да бъде обхванато в общи линии. Икономика в смисъл да се реиндустриализираме, както беше модерно да се говори по времето на г-н Орешарски или?

Корнелия Нинова: Икономика, която да гарантира българското производство. След 2020г. ще спрат европейските пари, а нашата икономика в момента разчита в голяма степен на европейски фондове. Какво правим след това с българска, родна икономика? 80% от икономическия оборот е в сферата на услугите и нямаме производство. Как да си защитаваме българското производство, как подпомагаме малкия и средния бизнес, който е на колене? Ще имаме ли сили да преструктурираме държавната банка за развитие, така че тя да помага на този бизнес, а не на 6-те големи монополисти в България. Влизам в конкретика във въпроси, на които ние ще предложим решение по тази тема икономика. Ще приемат ли управляващите например нашият Закон за управление на държавните и общински предприятия, който гарантира, че тези предприятия ще се развиват, че в тях ще се инвестира, че в бордовете няма да има роднини, забраняват се роднини? Хайде да видим ще приемат ли тази идея на опозицията и ще подкрепят ли този закон, с което държавата ще покаже, че  проявява грижа към своята държавна и общинска сосбтвеност.