Антон Кутев: Хората искат промяна и ние ще им я предложим

Окт 13, 2017 Новини БСП в медиите 0 955

Управляващите не искат резултати в борбата с корупцията

„Българското общество има нужда от промяна. Трябва да се опитаме максимално бързо да променим тези правила, които хората не харесват“. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и председател на комисията за жалбите на гражданите в НС Антон Кутев. Той обясни, че в една демократична държава това става през процедурите – бюджета и председателството, което е шанс за страната ни. „БСП се опитва, в рамките на тези възможности, да постигне желаната промяна и ще ги обсъди на своя Конгрес“, каза още той.

Антон Кутев обясни, че БСП изготвя свой алтернативен бюджет, който ще представи. По думите му има и други важни промени, които отдавна хората чакат да бъдат направени. Като такава социалистът посочи повишаване на гарантирания минимален доход, защото към него са вързани всички социални плащания, включително и тези за хората с увреждания.  Той подчерта, че това трябва да бъде правено всяка година, защото и цените се покачват. Кутев поясни, че сега каква сума получават всеки човек с увреждания зависи от ТЕЛК-овото му решение. „Хората протестират срещу несправедливостта  в разпределение на средствата. Трябва да се отчитат индивидуалните потребности на всеки човек. Социалният министър пое ангажимент до ноември да бъдат направени нужните промени, за да стане това възможно, както и за Закон за социалните услуги“, обясни той.  

Управляващите не искат резултати в борбата с корупцията

Антон Кутев заяви, че органът за борба с корупцията по високите етажи на властта трябва да има предимно разследващи функции, а не конфискация на имущество. Според него комисията, отговаряща за конфискацията, работи добре. Той коментира, че когато има съмнение за корупция в нашето общество, се случа едно и също, както в случая с Ваньо Танов и митниците -  прокуратурата не започва да проверява дали има такъв случай, а започва проверка дали са достоверни записите. „Очевидно в момента имаме един процес, който не работи. Трябва да има разследване в този орган, който може да каже имало ли е корупция или не“, категоричен бе той.  Кутев попита как обаче да може да проверят органите дали има корупция, когато премиерът се обади  да спре проверка, когато са подчинени на същия министър-председател и на мнозинството в парламента „Трите разлики между БСП и ГЕРБ са: с този орган ние искаме разследване на корупцията по високите етажи на властта; този орган реално да има възможност да разследва; не може ръководството на този орган да бъде назначено от мнозинството в парламента“, каза още той.  Зам.-председателят на ПГ на левицата обясни, че това което предлага левицата минимизира в най-голяма степен възможността за корупция. „То не се приема само по една причина – то ще доведе до резултат, а сегашното управление не иска резултат“, заключи Антон Кутев.