Деница Златева: Не може ГЕРБ да издигат като основен приоритет борбата с корупцията, а удобно да напускат заседание на КСНС

Окт 10, 2017 Новини БСП в медиите 0 1020

Не може по такава чувствителна тема да се провали и бламира това заседание по толкова елементарен начин

„Не може да се издига като основен приоритет, в рамките на тази парламентарна сесия, борбата с корупцията и приемането на антикорупционно законодателство, и когато президентът свиква КСНС по тази тема, удобно да се напуска заседанието, въпреки че има потвърдено участие“. Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева в сутрешния блок на Бтв. Тя обясни, че министри не могат да бъдат замествани на заседание, но парламентарните групи изпращат представител и не е задължително да е председателят на парламентарната група. „Имали сме случаи на предишни заседания, когато е влизал председател на парламентарна група, имал е ангажимент, излиза и влиза друг представител на партията“, допълни Златева.  „За нас изглежда, че има умисъл в действията на управляващите и това е поредният опит за неглижиране и бламиране на президента“, коментира тя. Зам.-председателят на БСП подчерта, че борбата с корупцията е ключова политика и за БСП, и за ГЕРБ, а се е наложило президентът да прекъсне КСНС точно по тази тема. „По време на заседанието са били представени двата законопроекта, стартирала е дискусия и в един момент г-н Цветанов, Марешки и Карадайъ напускат заседанието. Не може по такава чувствителна тема, по която непрекъснато се говори колко е важен този закон и че борбата с корупцията е основен проблем, да се провали и бламира това заседание по толкова елементарен начин“, категорична е Златева. Тя уточни, че има два законопроекта, които имат съществени различия. „Ние предлагаме председателят на комисията да се назначава от президента и тази комисия да има разследващи функции. Управляващите предлагат механичен сбор от пет различни органа, които да влязат под шапката на новата комисия. Възниква въпросът – в някои от тези органи президентът има своите квоти, а в новия законопроект на ГЕРБ му се отнемат всякакви правомощия и всичко подлежи на избор от страна на управляващото мнозинство, в рамките на парламента“, каза още тя. Според нея ролята на президента, като обединител на нацията, е да свиква КСНС и да се опита да намери онази пресечна точка, която да обедини двете страни. „Това вчера не се случи. По-притеснителното е, че това е линия на поведение към президента. Това е бойкот на заседанието на КСНС“, коментира зам.-председателят на БСП.

Деница Златева посочи като пример за двоен стандарт- гласуването на оставката на Делян Добрев. „При положение, че един депутат сам е поискал да напусне парламента, не може да го задължат чрез гласуване на групата да остане“, посочи тя и попита: „Какво променя подхода – гласуваха оставката на техния депутат за „Суджукгейт“, запазиха г-н Добрев?“ Според нея отношението на ГЕРБ към Антон Тодоров е претърпяло доста интересни промени. „Когато ГЕРБ управляват, винаги са имали лице за компромати – първият път беше Яне Янев, вторият – Методи Андреев, сега – Антон Тодоров. Интересно ще е кой ще го смени“, коментира тя. Златева припомни, че ГЕРБ са искали да го предлагат за председател на Комисията по досиетата, но в един момент, с голямо желание, гласуват оставката му. По нейните думи в централата на БСП са получени над 100 сигнала за роднински връзки и назначения на управляващите из цялата страна. „Ще изчакаме да видим какво ще предприемат управляващите, след като свикат Изпълнителната си комисия. Вече има огромна нетърпимост от страна на хората. Има системен проблем“, подчерта тя. Според нея, освен законосъобразността на такова назначение, има и морал. „Водещи не бива да са приятелските и роднинските връзки. Има конкурси и критерии, на които трябва да отговарят кандидатите“, допълни Златева.

По повод предстоящото европредседателство, Деница Златева подчерта, че не може основната тема да бъде сведена до плочките пред НДК, скандалите или колко ракия ще се сервира на делегатите. „Надявам се да бъде свързано с политически приоритети и темите, които ще защитим по време на него. Много по-важен е големият дебат“, категорична е тя.