Нови роднински назначения в държавни структури

Окт 07, 2017 Новини БСП 0 1130

Таско Ерменков: Дали роднински връзки не стоят и зад проблеми, свързани с приватизацията на „Булгартрансгаз“

„Дали роднински и партийни връзки не стоят зад проблеми, които са свързани с приватизацията на единственото печелившо българско държавно дружество в енергетиката?“. Това попита народният представител Таско Ерменков на пресконференция в централата на партията. Той представи схема на енергийните връзки „Булгартрансгаз“, ЕАД – „Булгаргаз“ ЕАД – Столична община – КЗК. „Председателят на КЗК Юлия Ненкова, която е бивш зам.-кмет на Столична община, е наследена от Ралица Стоянова - сестра на Стоян Стоянов, който е началник „Правен отдел“ в КЗК. В същото време Георгица Стоянова – член на КЗК, е съпруга на Владимир Малинов – началник „Правен отдел“ на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Дали тази връзка не е причина за едно неприятно за България събитие – процедура на ЕК срещу България по делото „Булгартрансгаз“, в която ЕК настоява той да бъде приватизиран“, попита още народният представител. Той посочи и връзка между народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова със сина й Илиян Дуков, който е член на Съвета на директорите в „Булгаргаз“ ЕАД. „Даваме една седмица на ГЕРБ. Чакаме премиерът да събере Изпълнителната комисия на ГЕРБ, нещо като Светия конклав, за да реши кадровите проблеми“, каза още той. По неговите думи в БСП са получени вече над 100 сигнала от всички областни и общински градове. „Имаме цялата информация за схеми, за хранилки в общински и държавни предприятия. Крайно време е да се сложи край на този октопод – шуробаджанашките схеми, с които крадат пари“, категоричен е Ерменков. Той припомни, че всичко е започнало от Хасково, премина през Габрово и запали едно газово дружество – „Булгартрансгаз“. „За съжаление от всичко това, което се случи, пострада най-невинният – една бременна жена. Явно няма мъже в ГЕРБ, които да поемат отговорност“, каза още той. Според него освен закони, в държавата има и морал. „Не сме против роднини да работят, а против това роднини да бъдат назначавани, като се заобикалят законовите изисквания. Те трябва да вършат и работата, за която са назначени, а не да бъдат използвани за консумиране на държавната баница“, подчерта Таско Ерменков.

 

Петър Витанов: Не можеш да сравняваш член на Борд на директорите с човек, който кара покойници за 300 лв на месец

„ГЕРБ посочват Брегово, като порочна схема. Как можеш да сравниш длъжността на човек, който кара покойници, цял месец за 300 лв, с човек, който отива на едно заседание в Борда на директорите и получа 5-цифрена сума?“, попита народният представител от левицата Петър Витанов. Според него трябва да се направи разграничение. По повод обвиненията за Каварна, той обясни, че там има спечелен  конкурс.

 

Георги Свиленски: Борисов дали владее ГЕРБ? Да поиска вот на доверие

„След гласуването, което се случи с Делян Добрев в зала, Борисов дали мисли, че си владее групата? Дали мисли, че ще събере 121 гласа да го подкрепят?“, попита депутатът от „БСП за България“ Георги Свиленски. „След всички тези сигнали, които пристигат от цялата България, министър-председател, който твърди, че иска и може да управлява и има доверието на България, би трябвало да поиска вот на доверие в парламента, за да види колко народни представители стоят зад него. Аз вече отписвам 95. От няколко дни чуваме, че ГЕРБ имат един лидер и той е този, в парламентарната им група“, каза още Георги Свиленски.