Жельо Бойчев: Шуробаджанащината е модел на ГЕРБ, който се предава от избор на избор

Окт 06, 2017 Новини БСП 0 940

ГЕРБ върнаха страха да споделяш свободно мнение

„Шуробаджанащината е модел на ГЕРБ. Нашият стремеж е да го покажем и да се противопоставим на този феодален принцип на развитие на българските общини. Това е модел, който се възпроизвежда от избор на избор и използването на общинска и държавна власт за печелене на избори е нещо изключително порочно.” Това заяви по БНТ Жельо Бойчев от ПГ „БСП за България”. Той бе категоричен, че случващото се в момента ни връща в изходна позиция, след 27 години от промените – в самото начало на прехода. „Върнахме се дотам, български журналисти да бъдат заплашвани от депутати от ГЕРБ и върнахте страха да се споделя мнение пред силните от деня, които управляват в момента. Това е голяма опасност. Знам, че е благородно да се прощава, но това поведение на ГЕРБ стана рецидив”, отсече народният представител от левицата. Той каза на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че в момента се опитва да влезе в образ на „доброто ченге” спрямо премиера Борисов като призовава за консенсус. „Но във всички телевизионни предавания се допускат депутати от ГЕРБ, които влизат в конфликтни ситуации в конфронтационен дебат, като по този начин и малкото авторитет на парламента се срива”, обясни Бойчев.

„За ГЕРБ Европа е- да  идват европейски политици, да ги потупват по рамото, послушание и усвояване на средства”, каза депутатът от левицата. „Ние искаме да имаме активна позиция в Европа, като страната ни да е в ядрото, а не в периферията”, добави той. Жельо Бойчев каза още, че няма разцепление в редиците на ГЕРБ, защото депутатите им са единни и са зад Цветан Цветанов, „защото той владее партията на Борисов до съвършенство, докато  в БСП винаги е имало различни мнения”, заключи Бойчев.

Жельо Бойчев обясни, че президентът Румен Радев не е човек, на който да се диктува едно или друго решение. „ГЕРБ започнаха кампания срещу него”, каза той. Народният представител определи председателя на ПГ  на ГЕРБ не като беквокал, а като „първа цигулка”.