МО на БСП категорично се обявява срещу систематичните заплахи за свободата на словото в страната, които се генерират от управляващите

Позиция

Младежкото обединение в Българската социалистическа партия категорично се обявява срещу систематичните заплахи за свободата на словото в страната, които се генерират от управляващите.

В противоречие с демократичните стандарти за свобода на медиите, свобода на словото и свобода на изразяването, управляващите силово демонстрират нарушаването на фундаментални права.

Емблематични са казусите „Волгин“ и „Жотева“. Първият е свързан със свалянето на предаване от национален ефир заради повдигането на сериозни и значими въпроси, но неудобни за управлението у нас, а вторият с безцеремонното поведение на член на СЕМ към журналист в остро противоречие с правилата на журналистическата етика.

Неприемливо е случилото се днес в сутрешния блок на Нова телевизия. Зам.министър-председателят на България, г-н Валери Симеонов, както и народният представител от ГЕРБ г-н Антон Тодоров, отправиха явни заплахи към журналист.

Недопустимо е управляващите да не отчитат факта, че тяхното овластяване в демокрацията задължително се съпровожда с обществен и публичен контрол върху работата им.

Като общност на прогресивни, млади хора заявяваме, че ще се борим срещу надвисващата заплаха от насаждане на езика на омразата и използването на неофашистки методи в публичната среда. За целта ще сигнализираме и европейските ни партньори.

Изразяваме и загрижеността ни по отношение на влошаващата се демократична среда в страната, особено в навечерието на Председателство на Съвета на Европейския съюз.

От политическа гледна точка, призоваваме за незабавна оставка на вицепремиера Валери Симеонов и на народния представител Антон Тодоров. Днес те показаха, че маските окончателно паднаха и че единственият лост, върху който се крепи управлението, е силовото притискане на всеки, който е несъгласен с позицията им.

МО в БСП ще прибегне до всички демократични методи, за да отстоява свободата на словото в страната и призовава младите хора в България да отхвърлят всякакви форми на потисничество.

 

Младежко обединение в БСП