Станишев пред ЕП: Европа трябва да има силата и капацитета да гарантира сигурността си

Станишев призова за единство в сигурността и отбраната с оглед дестабилизацията на съседните на ЕС региони

В дебат в Европейския парламент относно предстоящата среща на европейските лидери на 19-ти и 20-ти октомври, евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев се обяви в подкрепа на инициативата за обща европейска отбрана.

Станишев призова за единство в сигурността и отбраната с оглед дестабилизацията на съседните на ЕС региони, заплахата от тероризъм и киберпрестъпност, както и променящия се характер на трансатлантическото партньорство.

„След като дълго време бяха пренебрегвани, темите за сигурността и отбраната отново са на дневен ред. Гражданите очакват ЕС да вземе нещата в свои ръце чрез развиване на европейска отбранителна способност. Меката сила на Съюза е уникален модел, който трябва да бъде запазен, но Европа трябва да има силата и капацитета да гарантира сигурността си“, заяви Станишев.

„Основните инструменти на общоевропейската отбрана – Постоянното структурирано сътрудничество и Европейският фонд за отбрана – трябва да бъдат приобщаващи, за да избегнем изключване на отделни страни. Ако искаме да имаме общ щит, не можем да си позволим пукнатини в него“, посочи той.

Президентът на ПЕС засегна и темата за финансиране на европейската отбрана на фона на непрекъснато увеличаващите се приоритети в ЕС. Той беше категоричен, че други основни теми не трябва бъдат забравяни и е необходимо извеждането на преден план на символни политики като кохезия, отбрана и сигурност.

“Нека не се залъгваме – намерението за инвестиции в отбраната в размер на 5 млрд. евро годишно изисква намиране на собствени ресурси от страна на ЕС, за да се реализират всички приоритети. Само с общи действия можем да отговорим на очакванията на европейските граждани”, заключи Станишев.