Славчо Велков: В доклада за националната сигурност има съществени пропуски

Георги Йорданов: Значителна част от българските граждани са лишени от достъп до здравните заведения

„Има съществени пропуски на важни аспекти и направления на националната  сигурност на България“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Славчо Велков по време на дебатите по Доклада за националната сигурност. Според него липсват приоритетни раздели, като гражданската сигурност или транспортната. По неговите думи на България може да се наложи  наказателна процедура заради опасен жп-транспорт. „Въздушната сигурност също не е намерила място в доклада. Не виждам и изключително важният раздел за общоевропейската сигурност, който наричаме гранична сигурност. А пробиви има, дори и тази сутрин говорихме за това“, коментира депутатът от левицата. Той попита и къде са въпросите за дипломатическата сигурност – тази на дипломатическите и консулските представителства и работещите в тях. „Никъде в доклада не са посочени проблемите на политическата сигурност и на европредседателството. От миналата година се готвим за него“, каза още Велков.

„В раздела за киберсигурност има само констатации, че сме приели стратегия. Къде е киберзащитата на европредседателството, при положение, че системата ни е пробиваема? Къде са посочени мерките и действията, който трябва да бъдат предприети, за да има сигурност?“, продължи с въпросите Велков. Той е на мнение и че заплахата от тероризъм е неглижирана. „Заплахата от съвременен тероризъм не е виртуална, а реална“, категоричен е той. Според него това е доклад за националната сигурност на България, а не за отношенията между страните и Русия. „Ние можем да защитаваме сигурността на единна Европа, само ако осигурим добре границата си и работим в тясна координация с европейските служби“, допълни той. Славчо Велков посочи и че този доклад не е бил приет в две важни комисии – икономическата и комисията за контрол на службите за сигурност.

Георги Йорданов: Значителна част от българските граждани са лишени от достъп до здравните заведения

„Свидетели сме на класически чиновнически доклад за сигурността на страната“, допълни по темата народният представител Георги Йорданов. Той коментира областта на здравеопазването. „Значителна част от българските граждани са лишени от достъп до здравните заведения, особено в граничните райони, където има мигранти“, каза още той. По повод ситуацията във Враца той обясни, че има реалната опасност населението на една област да бъде лишено от болница – основният елемент от една здравна система. „Министерството на здравеопазването не знае какво да прави. А кой знае?“, попита той.

Според него много се говори за различни модели за осигуряване на достатъчно лекарства, но отново липсват. „Не може да се направи ефективен модел, а това е елемент от националната сигурност“, обясни той. По неговите думи нищо не се казва за т.нар. нерегламентирани плащания в България, които ограничават достъпа на здравноосигурени хора до системата. „В нашата страна частните плащания в здравеопазването са 46%, докато в другите страни са не по-вече от 20%“, посочи народният представител. Според него с мигрантския поток през България сме започнали да си спомняме за някои заболявания, които са били заличени от здравната карта на страната.