Корнелия Нинова към Борисов: Като лидер на лидер Ви казвам – днес ГЕРБ Ви свалиха от пиедестала

Новото ръководство на БСП иска да сложи край на прехода

Появиха се много тези в днешната дискусия, една от които беше, че този дебат е излишен, че сме си загубили времето и сме показали лошото лице на парламента. Не мисля, че този дебат е излишен, ако го бяхме провели така, както трябва. Казвате: защо се занимавате с битовизми, а не с проблемите на хората. Защото това, което наричате битовизми са едни от най-големите проблеми на хората. Кой от нас не знае, че народът мрази политиците от всички политически сили. Кой от нас не знае, че народът ни отхвърля статуквото и улицата ще роди нещо друго? Защото народът ни е убеден, че ние идваме в политиката, не за да работим за него, а за да се облагодетелстваме лично или да облагодетелстваме семействата си. И случаят с назначенията, роднините, калинките, с бордовете е още едно доказателство за този народ, който мрази полиците си, защото си праща роднините в бордовете, от които да богатеят. Това проблем ли е на народа ни? Това е проблем, защото младите, грамотни и образовани хора отиват на конкурс, не го печелят, тъй като той вече е нагласен за някой роднина. И този човек хваща самолета и заминава за Европа. После казваме защо имаме демографски проблем и губим младите. Защо е проблем на народа? Защото, докато един член на борд – роднина, взима 5 000 лв. заплата и се вози в мерцедес за едно заседание на борд на месец, една жена от Вълчи дол със седем деца няма с какво да ги храни. Това е проблем, защото се ражда послушна администрация, която на избори ходи под строй и се самовъзпроизвежда в същата политическа класа. И така 27 години на прехода.

Втора теза – да казваш истината, да сочиш факти, да сочиш недъзи на управлението, се оказа мракобесие, компроматна война, ченгеджийница. Т.е. ако имаш различно мнение от това на управляващите, ще усетиш цялата сила на държавната машина. Не се обаждай – или слушай и изпълнявай, или ако имаш друго мнение, ти си мракобесник. Проблем ли е това на народа? Кой от вас не е бил по селата, където казват: страх ни е да си кажем мнението, защото ще изгонят сина ми от работа. Във Вълчи дол, понеже има избори, спират да им носят храна от социалната кухня, ако имат различно мнение. Това съм го чула и видяла с очите си и ушите си онзи ден. Проблем ли е това на България? Значи не можем да имаме и разследваща журналистика, така ли? Ще ми кажете, че Елена Йончева е станала журналист на мотор. Кой от вас, уважаеми мъже, е бил в Ирак, Афганистан, Судан, като сте толкова смели? Тази жена ли е правила журналистика на мотор? Значи, народът ще мълчи, а журналистите ще са послушни? И който журналист смее да прави разследваща журналистика, то той не е журналист. Това проблем ли е на държавността ни – проблем е!

Трета теза - ако дадем Делян Добрев сега, всеки може да е следващият. Следователно вие сте много такива в система и модел и дайте да се държим здраво, защото ако падне един, се разплита целият чувал и всички заминаваме. Това го каза човек от ГЕРБ. Тази теза не е ли страшна за държавността в България? Една група е овладяла цялата държавна система и  се държи здраво с цялата държавна машина, защо ако един си тръгне, всички падате. Това е проблем на народа, а не битовизъм.

Следващо – ще  отхвърлите оставката на Делян Добрев, за да защитите Бойко Борсов. Не, ще бламирате Бойко Борисов! И като лидер на лидер му казвам: като лидер, който е получавал удари от свои, г-н Борисов, днес на Вас ще Ви се случи за първи път. Вашите днес Ви свалят. Не буквално, но преносно днес ГЕРБ Ви сваля от пиедестала, на който стоите. Като лидер Ви казвам, че от днес нататък Вие имате сериозен проблем, не само в партията си, а с общественото доверие към Вас.

Следващата теза е може би най-тежката – така е било 27 години, всички партии преди нас са правили така, затова и ние правим така. Т.е. народе, за всички тези 27 години, всички политици от всички партии, които правиха така- ние продължаваме по същия начин. Прочетох следното изказване: „ако пак ми се наложи, пак ще предложа своите роднини за тези постове“. Т.е. и да продължим да управляваме, ще продължим по същия начин. Ето това е разликата.. Призовахте да правим общи политики, но това няма как да стане, ако не изчистим базисната основа, върху която вече 27 години съществува  тази държава. Вие казвате, че така е било през целия преход, така ще правим и за напред и не ни винете, защото всички политически сили през прехода са се държали по този начин. Затова народът отрича цялата политическа система и статуквото и търси нещо ново. И разликата между нас е, че новото ръководство на БСП и новата парламентарна група искат да сложат край на този модел на прехода, който нарекохме паралелна държава и борбата с паралелната държава не е мракобесие, а достойнство на политическа сила.