За повече жени в местната власт се обявиха от Обединението на жените- социалистки

Окт 01, 2017 Новини БСП 0 1768

Темата за насилието срещу жени и деца остава водеща в инициативите на социалистките

„През 2018 г. ще стартира новата инициатива на ОЖС в БСП, чрез която ще се стремим да наложим в обществото образа на жената, като политик, общественик, човек, който може да допринесе за развитието на своето населено място.” Това очерта като приоритет председателят на обединението на жените-социалистки в БСП Катя Николова на заседание на Националния съвет на обединението, където бе обобщено свършеното през годината и бяха очертани предстоящите инициативи.

„Жените са се доказали във всички сфери на обществения живот, завоювали са своето достойно място и в социалната сфера, и в бизнеса, и в местната власт. Имаме  достатъчно представители в общинските съвети по места, кметове на села и общини. Наша е ролята да популяризираме техните действия, предложените добри инициативи и да направим така, че техният брой да се увеличава”, сподели вижданията си Катя Николова.

„Предстои ни да открием във всяко населено място тези жени, които са доказани авторитети, да ги наложим като имена в обществото. Това трябва да е задачата ни през следващите месеци до провеждането на кампанията за местни избори през 2019 г.”, категорична бе и народният представител от „БСП за България” Дора Янкова.

В дневния ред на заседанието бяха отчетени проведените инициативи и бе направен преглед на предстоящото.

Темите „Ние, родителите” и „Нашите деца- наша отговорност” са сред основните, разисквани от членовете на обединението в страната. За  проведените срещи и дискусии с родители, училищни настоятелства, педагози, представители на съдебната власт и неправителствения сектор разказаха от клубовете във Видин, Казанлък, Благоевград и Ямбол. Във Видин в съвместна среща с представители на Румъния е проведена дискусия по актуални проблеми на борбата с трафика на жени. Във Варна акцентът ще е поставен върху борбата с наркозависимостите при децата.

Основна част от инициативите, свързани с превенцията на насилието над жени и деца ще бъдат проведени  през  октомври и ноември, споделиха участничките в пленума. Дискусии, срещи и мероприятия, свързани с темата ще бъдат проведени в почти всички области на страната. Жените- социалистки се надяват гласът им да бъде чут, обществото да не затваря очите си пред този проблем и да се търсят адекватни решения за преодоляването му.  В София, в съвместна инициатива с клуба на жените социалистки от Смолян, ще се проведе конференция под мотото   "Насилието и агресията през очите на жената”, като в нея ще участват специалисти от различни сектори. Информационни дни за запознаване на децата и жените с техните права се предвиждат в област Пловдив в рамките на 16-те дни активност срещу насилието от 25 ноември до 10 декември. Самотното родителство и превенцията на ранното майчинство, като по статистика България е на едно от водещите места в ЕС, също ще е тема, разисквана от клубовете по места.

Обединението на жените ще продължи и традиционните си благотворителни инициативи в подкрепа на хората в неравностойно положение.