Драгомир Стойнев: Третият мандат на ГЕРБ- корупция и купена имитация на демокрация

Окт 01, 2017 Новини БСП 0 752

ГЕРБ искат да направят нов център на напрежение

„Третият мандат на ГЕРБ открито носи белега на корупцията. Демокрацията на ГЕРБ е купена имитация на демокрация, кметовете им са принуждавани да захранват един бизнес-модел, който е в основата на политическия възход на ГЕРБ. Налице е отказ от реформи, не се гледат умишлено важни законопроекти. БСП няма да участва в избора на ръководство на Комисията по досиетата, дневният ред на БСП и България не е в миналото, а е насочен към бъдещето.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по БНР. Според него допускането на толкова високи нива на корупция на всички нива на управлението на държавата вече е опасно за самото й функциониране. Стойнев заяви, че до сега проблем ни бяха калинките и слабия административен капацитет, които проваляха важни политики, но вече те са надминати от корупционните скандали.
„В Хасково на светло излезе един бизнес-модел, който е в основата на политическият възход на ГЕРБ. Затова ги боли толкова“, подчерта Стойнев и допълни, че в писмото си до медиите кметът на Хасково директно казва, че разривът е дошъл след отменени от него опорочени конкурси, след натиск за назначения в енергетиката и в администрацията.
Според Стойнев кметовете на ГЕРБ се съгласяват или биват принудени да организират схеми, чрез които се захранват мрежи от фирми. Тези фирми  работят, за да направят богати един тесен кръг от хора, включително политици. Те работят и на друго ниво – захранват политическата власт на ГЕРБ по места. „Да припомням ли огромните фалшификации на местните избори през 2015 г. Вижте и кой печели най-добри резултати в ромските махали. Или ромите са станали демократи и десни привърженици на ГЕРБ?“, попита 
„Демокрацията на ГЕРБ е купена имитация на демокрация. И групата на БСП в парламента сега е единствената модерна сила, която отстояват демокрацията“, заяви Стойнев.
Той припомни санирането и европейските средства по големите инфраструктурни проекти на общините, които са в ръцете на тези кметове и заяви, че всички българи ще плащат заема за саниране, с който ГЕРБ се готвят да си купят още един управленски мандат в местната власт.
„В същото време е налице отказ от реформи в ключови сфери като- здравеопазване, образование, пенсионна реформа. Какво става в Здравната каса, там тъмнината е пълна? Всяка седмица умират българи, защото има откази от здравеопазване и върнати пациенти“, заяви Стойнев.
Според него ГЕРБ блокират работата на парламента с отказа си да гледат законопроекти на БСП, занимават се само с декларации и изчерпват дневния ред за минути. В комисиите все още не е влязъл законопроектът за борба с корупцията, блокирани а редица закони в социалната сфера.
Стойнев специално акцентира на отхвърления от ГЕРБ Законопроект за храните и припомни, че докато ние послушно чакаме Брюксел да ни регулира, Франция, Италия, Испания и Гърция вече са поискали от ЕК да им разреши да слагат на етикетите на млечните си продукти името на държавите си, а не да пише само „Произведено в ЕС.“ От ГЕРБ обяснили, че същото, което поискали БСП за българските продукти е невъзможно, защото не било съобразно европейските изисквания за свободен пазар.

ГЕРБ искат да направят нов център на напрежение

Драгомир Стойнев обяви, че БСП няма да има свои номинации за председател и членове на Комисията по досиетата и няма да участва в избора им и припомни предложението на БСП тя да бъде закрита, а ресорът й поет от Институт за национална памет. „ГЕРБ искат да направят нов център на напрежение - за натиск и периодично разпространение на мръсотия срещу български граждани и публични фигури, особено по време на избори." Той подчерта, че дневният ред на България и БСП е друг – не миналото, а обединение и работа за бъдещето.

Стойнев определи кандидатурата на Антон Тодоров като слаба, пристрастна, символ на политиката като шоупрограма, принизяваща институцията, обидна за българските граждани. „Антон Тодоров ще моделира Комисията по свой образ и подобие – тя ще стане нещо средно между риалити – шоу и Фейсбук-група с краен език и жълти сюжети“, каза още Стойнев.