Момчил Неков представи в Брюксел българския опит в борбата срещу двойните стандарти при храните

Eвродепутатът представи българския опит в идентифицирането на храните с еднаква марка, но различно съдържание

„Българите пътуват свободно в Европа и виждат, и усещат различното качество на храните, продавани под едно и също име и с една и съща опаковка в магазините в страни като Германия от една страна, и в България от друга. Недопустимо е, на единен пазар с еднакви стандарти за качество, в някои страни в ЕС под еднаква марка и опаковка да се продават продукти с различно съдържание.“ Това заяви българският евродепутат Момчил Неков по време на специално събитие, организирано от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент. На събитието бяха представени изследванията на други държави членки - Хърватия, Словения и Словакия.

„Дискриминация към така наречените „нови европейци“ има и не само в сектора на храните, но и в сектора на услугите. Наблюденията на експерти показват, че в хотелите за една и съща цена биха дали стая с по-нови мебели или по-добра гледка на германец отколкото на чех или българин. Тук говорим за предубеденост и дискриминация към европейски граждани. Аз лично съм поставял въпроса срещу този вид храни от месеци в Европейския парламент. Все пак има положителни развития и това е в отношението на Европейската комисия. На дискусиите преди месеци Европейската комисия твърдеше, че няма проблем, ако съдържанието на етикета съответства на съдържанието. Когато обаче под една и съща марка се изгражда имидж за високо качество, недопустимо е за нея, когато я купуваш в Германия, да е с една съставка, а в България да се използва евтин заместител. Коментарите от страна на бизнеса, че се спазват местните предпочитания и вкусове са несериозни. И при бебешките храни ли са тествали местните предпочитания и са констатирали, че 4 месечните българчета предпочитат повече ориз и по-малко месо?“ Това коментира Момчил Неков след конференцията.

На събитието присъства Вера Йоурова - еврокомисар по Правосъдие и защита на потребителите. Тя съобщи, че Комисията предвижда да бъдат заделени 2 милиона евро догодина за анализи и изготвяне на общоевропейска методология за тестване на храните. „Сумата за проверки е скромна, имайки предвид мащаба на индустрията и социалното измерение на проблема. Радостно е обаче, че все пак нашият глас се чу и Комисията започва действия срещу корпоративната дискриминация“ заяви Момчил Неков след конференцията.

Темата с двойния стандарт при храните влиза в дневния ред на Европейския съюз след настояване на страните от Централна и Източна Европа. Темата беше повдигната и у нас на конференция, организирана от българския омбудсман Мая Манолова миналата седмица, на която Момчил Неков представи европейския опит по темата.