Таско Ерменков: Българската армия в момента не е в състояние изцяло да изпълнява задачите си

Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили е поредната провокация към президента

„Българската армия в момента не е в състояние изцяло да изпълнява задачите, които са й възложени и няма как ги изпълнява – има недокомплект във въоръжението и личен състав“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Таско Ерменков от парламентарната трибуна. „Двоумях се как да дефинирам Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили - като некролог или като диагноза на смъртно болен човек. Мисля, че по-отговарящо на действителността ще бъде- сводка за резултатите от военни действия, които преживя нашата армия в най-дългата война, която е водила – 30 години, с най-големи загуби“, коментира народният представител. По неговите думи  през 1989 г. е имало 152 000 военнослужещи, а сега са около 35 000. „От 2000 танка- сега са малко над 200, от 300 самолета тогава- сега само 12 летят и то с ограничен ресурс“, допълни той. Ерменков посочи и данни, според които самолетите, изтребителите и военноморският флот многократно са надвишавали сегашния капацитет. „Това, което се е случило с армията, няма аналог в България“, категоричен е депутатът от левицата. Ерменков обясни, че през годината не са се провели около 26 от планираните учения поради недостиг на изпитателни летателни средства, недостатъчна наличност на гориво-смазочни материали и стремеж за съхраняване на ресурса на специалната военна техника. „Най-добре ще я съхраните като я сложите в музей“, препоръча той. Народният представител уточни и че 10 тактически учения с кораби не са били проведени поради невъзможност за възстановяване на техническото състояние на материалната част. „Да не би да потънат следващия път“, коментира още той.

Таско Ерменков е на мнение, че няма друг случай в историята на страната ни, в последните 27 години, когато един път приет от МС доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България да бъде оттеглен и да бъде изготвен нов, като единствената разлика да са изводите. „В единия, изготвен от служебното правителство, назначено от Румен Радев, се казва, че армията не е в състояние напълно да изпълнява задълженията си, а в другия – че е в състояние. Това до голяма степен създава усещането, че този акт е поредната провокация по отношение на президента ни – един достоен офицер и единственият позволил си публично да оповести истината за състоянието на българската армия“, подчерта Таско Ерменков.

Славчо Велков: Личният състав на въоръжените сили не се мотивира с доклади

„Мотивацията за новия доклад е, че това е един отчет за предизвикателствата пред отбранителната политика и се прави в следствие на разнопосочната обществена реакция“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Славчо Велков. Депутатът припомни, че на заседание на Комисията по отбрана военният министър е заявил, че ще оттегли доклада и ще бъде направен наново заради определението „частично изпълнение“. „Нека не залъгваме обществото. Какво ще загубим, ако му кажем истината?“, попита той. Велков подчерта, че по данни на началника на отбраната желанието на млади хора да постъпват в армията за 2016г. е било сведено до 0,33 кандидати за едно свободно място. „Личният състав на Българската армия не може да се мотивира от съдържанието на доклада. Нуждаем се от преглед на цялостното състояние на въоръжените ни сили и на финансирането им“, каза още той.

Славчо Велков подчерта, че докладът има и своите добри страни. Като основна такава той посочи, че при изброяването на заплахите пред страната  ни няма и дума за Русия, за разлика от доклада за националната сигурност.

Николай Цонков: Какво правиха досега три правителства и защо не решихте проблемите на армията?

„Какво правиха досега три правителства. Защо не решихте проблемите на армията?“ Това попита народният представител Николай Цонков. Той подчерта, че информацията и данните са едни и същи. „Защо се промениха изводите? Очевидно трябва да бъдат интерпретирани по различен начин – отново да се изкриви реалното състояние на българската армия“, посочи той. По неговите думи никъде в доклада не се посочва коренът на проблема- защо  е толкова лошо функционирането на Министерството на отбраната, предвид на въведения интегриран модел. „В доклада не се споменава и дума за известния проблем, свързан с цивилните лица, назначени на висши административни длъжности, за които определено може да се твърди, че не са достатъчно компетентни. А тези лица са подготвили доклада“, каза още той. Цонков обясни и че се сключват договори само с един изпълнител. „С подобни порочни практики не можем да очакваме добри резултати. Средствата се разпределят така, че да се финансират неприоритетни дейности“, каза още той.

Петър Витанов: Фризираните изводи в доклада не отразяват реалната оценка за състоянието на отбраната

„За мен истината една – министърът не хареса думата „частично“ и затова възложи изготвяне на нов доклад. Но тези фризирани изводи не отразяват реалната оценка на състоянието на отбраната и въоръжените сили“, коментира депутатът от левицата Петър Витанов