Христо Проданов: Мирът не е утопия и непостижима цел, а реалност, която зависи от всички нас!

Декларация по повод Деня на мира от ПГ на Коалиция „БСП за България“

На 21 септември  държавите-членки на ООН отбелязват Международния ден на мира. Нека припомня, че в основата на ЕС са положени идеите за мира – за свещенния дълг на всеки държавник да го опази на всяка цена. Още в Декларацията от 9-ти май 1950 година Робер Шуман посочва: "Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят".  

Днес повече от всякога се нуждаем от призива на ООН за разрешаване на всички конфликти на планетата по мирен начин. В настоящата ситуация на непрекъсната заплаха от тероризъм, на нестихващи конфликти и насилие в различни краища на планетата, вече е крайно необходимо да бъде извървян път към намиране на диалог, към стихване на острите противоречия и уважение към другомислещите, към правото на държавите да живеят съгласно традициите, вярванията и културната си идентичност.

Затова, както пише в Устава на ООН - нека да проявяваме повече търпимост и да живеем заедно едни с други като добри съседи. Да обединим силите си за поддържане на международния мир и сигурност!

Нека днес, в Международния ден на мира, поемем ангажимента, независимо от своите партийни пристрастия, че ще бъдем единни срещу онези вътрешни и външни сили, които призовават към омраза, към саморазправа, чрез оръжие и насилие, които не зачитат правото на другия, на опонента на мнение и свободата му на другомислие! Нека си обещаем, че няма да допуснем съвременните поколения на България да бъдат въвличани във въоръжен конфликт, да се превръщат в пушечно месо, служейки на чужди интереси.

Ще работим за България – мост на разбирателство и приятелство между народите!

Ще работим за България – икономически просперираща и социална европейска държава!

Държава, в която образованието и националната култура са жалоните за мирното развитие и духовно величие на нацията!

Държава, в която поколенията имат сигурността да отглеждат децата си, а възрастните хора – спокойствие за старините си.

Ние от парламентарната група на "БСП за България" сме сигурни, че мирът не е  утопия, не е непостижима цел. Мирът е реалност, която зависи от всички нас!