Гьоков към министър Порожанов: Кога хората ще получат справедлива рента за земята си?

Едрите арендатори, с мълчаливото съгласие и крещящото бездействие на държавата, се разпореждат със земята на истинските собственици

„Едрите арендатори, с мълчаливото съгласие и крещящото бездействие на държавата, се разпореждат със земята на истинските собственици. Кога хората ще получат справедлива рента за земята си?" Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков министър Порожанов по време на искания от левицата дебат за политиката на Министерството на земеделието, храните и горите за създаване на ред в поземлените отношения. Той обясни, че в България, след възстановяването на собствеността върху земеделските земи, се е изградило и установило „арендното земеделие“. По думите му към момента то вече обхваща около 75 % от обработваемата земя. „Отдаващите под наем или аренда са влезли в почти „феодални“ зависимости от арендаторите и най вече от агроолигарсите“, категоричен бе Гьоков. Според него абсолютен факт са сериозни проблеми в отношенията между собствениците на земята и арендаторите - плащането и получаването на рентата се е превърнало в жестока битка с предизвестен край, винаги в полза на арендатора. „Държавата е оставила тези отношения неуправляеми, въпреки че трябва да се решават и регулират от нея“, каза още той. По думите му на гърба на собствениците на земята, много арендатори са станали милионери, а държава ги толерира и им плаща допълнително европейски средства, извън субсидиите на единица площ.

„Не е ли крайно време парламентът да изработи и приеме нов Закон за арендата в земеделието, в който да залегнат принципите за определяне на арендното плащане като процент на добива от земята, каквито са традициите от миналото ни“, попита той и даде като пример гарантирането на равнопоставеност между арендатора и собственика на земята при правото на собственика да прекратява договора незабавно, ако са нарушени клаузите му от арендатора  и предсрочно прекратяване с предизвестие, ако се появи друг арендатор с по-добри условия.

Георги Гьоков бе категоричен, че трябва да върнем на българите възможността да се разпореждат свободно със земята си и да получават като рента справедлив дял от реколтата. „Трябва да създадем законови възможности държавата да се намеси, за да създаде ред и устойчивост в поземлените отношения“, каза още той. Депутатът от левицата допълни, че трябва да се направят промени, които да регулират отношенията между собствениците и арендаторите и да ги направят по справедливи.

Гьоков обясни, че левицата предлага на Народното събрание да вземе в срок до 31 октомври решения да задължи министъра на земеделието, храните и горите да представи в Комисията по земеделието и храните на Народното събрание: анализ на нормативната рамка и актуалното състояние в поземлените отношения в България, в контекста на защита на собствеността и визия за развитие на поземлените отношения и за необходимите промени в нормативната уредба. „След което Комисията по земеделието и храните да проведе заседание по тези въпроси и да излезе с доклад и предложение за законодателни промени за подобряване на уредбата на поземлените отношения и преодоляване на проблемите“, препоръча Георги Гьоков.

 

Светла Бъчварова: Прекомерната концентрация на земя и липсата на контрол са тревожни

 

 „Проблемът в България е концентрацията на земя. 3 % от земеделските стопани в страните от ЕС контролират 50% от земеделската площ, а 80 % от стопанствата разполагат с 12 % от земеделската земя. Обхватът и темповете на концентрация на земя са тревожни и това се отнася особено за Румъния, България и Унгария. Това се казва в доклад на ЕК от месец март 2017“, заяви народният представител от ПГ на левицата Светла Бъчварова. Тя обясни, че в доклада се дават  препоръки как да бъде преодоляна концентрацията на земята и как да се осигури достъп, особено на млади земеделски стопани до нея. „Ако се вслушаме в тези препоръки, можем да направим законодателството така, че то да работи в полза на тези земеделски стопани, които имат бъдеще, могат да развиват отрасъла и да променят неговата структура“, каза още тя.

Светла Бъчварова обясни, че тези, които предоставят земя под аренда са около 1,2млн. души, а всяка година се сключват между 150 и 160 хил. договора за наем или аренда. „Злоупотребите взимат внушителни размери, а арендодателят няма никаква възможност да се защити. Ако договорът неприемлив, единственото, което може да направи, е да търси правата си в съда, което е непосилно за малките собственици“, обясни тя и допълни, че няма равнопоставеност на дребните собственици и ползватели при сключването, изпълнението и прекратяването на арендните и наемните договори.