Кирил Добрев: Проблемът за сигурността ни не е Русия

Няма как голо и босо МВР да се бори с престъпността

„Ние, от БСП, няма да подкрепим в Народното събрание доклада за сигурност. За нас приоритетите по тема „Сигурност” са други. За нас Русия е стратегическа възможност и партньор, а не заплаха.” Това заяви на пресконференция, зам. - председателят на БСП Кирил Добрев. „Призоваваме вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да оттеглят подписите си от доклада. Много години, и особено в предизборната си кампания, те отстояваха съвсем различна позиция”, припомни той. Добрев цитира пред медиите думи на Красимир Каракачанов, който по повод изявления на бившия президент на България Росен Плевнелиев заяви: „Решението на президента да дрънкат оръжия срещу Русия не е правилно. Така смята почти целият български народ. Ако това за него е европейска политика, то за мен не е.” Зам.-председателят на левицата заяви, че ако Красимир Каракачанов държи на думите си по време на предизборната кампания, трябва да оттегли подписа си. „Волен Сидеров, човекът, който води групата на патриотите в НС, всички сме свидетели на неговите изказвания и мнението, което има за Русия. Държим групата на патриотите да не подкрепи този доклад в парламента”, отсече Кирил Добрев. Той бе категоричен, че за БСП проблемите за сигурността са съвсем други. „Проблемът със сигурността, това е битката с бедността и борбата с корупцията. Защото няма как голо и босо МВР да се бори с престъпността и да защитава сигурността на страната. Защото се върнахме в мутренските години, в които отново се ширят отвличания. Отново бандитски групи рекетират по магистралите и битовите кражби са ежедневие. Това е основният проблем за сигурността в страната и БСП настоява това да е дневният ред на българския парламент”, заключи Кирил Добрев.

 

Драгомир Стойнев: Заставаме зад работниците от „Емко“

Министърът на икономиката да обясни какво се случва

„Когато ГЕРБ управлява, винаги има напрежение във военно-промишления комплекс – скандали, стачки и хора, които са уплашени за работните си места. Когато е БСП, винаги има оздравяване на предприятията, нови работни места, инвестиции и печелене на поръчки“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той обясни, че е проведена среща с работници от фирма „Емко“, които се притесняват за работните си места и става въпрос за 1000 семейства. „Рисковете от много шум в системата са два – социални – хората от сектора да останат на улицата и един район, като Трявна, да обезлюдее“. Стойнев припомни случая с МВЗ „Сопот“, който целенасочено е бил източван и ако не е била намесата на БСП, сега това предприятие е щяло да бъде закрито. „Не разбирам защо се създава напрежение, при положение, че тези предприятия могат да бъдат изключително печеливши. Вторият риск е България да загуби позиции на стратегически пазар“, каза още народният представител. „Заставаме зад работниците. Искаме те да бъдат спокойни, да живеят достойно, да изхранват своите семейства. Призоваваме министъра на икономиката да дойде в комисия, да информира всички парламентарни групи какво се случва и апелираме към бързото решение, което да осигури стабилност на работниците", подчерта Драгомир Стойнев.

Атанас Зафиров: „Сензационните документи“ за „Грипен“ не представляват нищо повече от една най-обикновена справка

„Тези т.нар. „сензационни документи“, не представляват нищо повече от една най-обикновена справка, която ръководителят на проектния екип е дал на министър-председателя, заради предстояща среща с представители на една от страните, проявили интерес за участие в този конкурс. Ако срещата беше за Ф-16, справката щеше да бъде в същия вид и не виждам лобизъм“, коментира Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП. По неговите думи в публикуваните в интернет опорни точки за „Грипен“ няма нищо нередно. „В тях се изразява благодарност от проявения интерес – какво по-нормално от това. Обсъжда се възможността за доставка на тези самолети, какви са възможностите за разсрочено плащане, доставката да бъде колкото се може по-бърза и преди да дойдат новите самолети да има възможност да се ползват оперативно самолети от шведските военновъздушни сили, както и за ноу-хау, което „Грипен“ би предоставило на България", обясни Зафиров. Според него ген. Радев говори като експерт. "Радвам се, че тези документи бяха извадени, за да се види още веднъж какъв великолепен специалист е. Жалко е, че военно-въздушните сили загубиха такъв достоен генерал, но за сметка на това България има достоен президент“, каза още Зафиров.