Жельо Бойчев: Политическият дневен ред се поставя от БСП

Сеп 18, 2017 Новини БСП в медиите 0 1010

18.09.2017г.

„Политическият дневен ред се поставя от БСП поради липсата на готовност у управляващите за законодателна инициатива. Законодателната инициатива е нашата“. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.  По думите му мнозинството няма да приеме много от предложенията на левицата, въпреки че много от тях не са политически- като закона за жестомимичния език, но важното е, че темите биват поставяни на дневен ред. Като важна такава тема той посочи Закона за храните. Бойчев подчерта, че левицата е провела срещи с браншовите организации, които са дали реалната ситуация по сектори  и на тази база са стъпили предлаганите от леивцата промени. „Предложението ни не се прие, започна обаче дебат и под натиска на разразилата се дискусия, ГЕРБ заявиха, че са подготвили техен законопроект. Тяхната тактика ще бъде: „Няма да приемаме предложенията на БСП, но за всяко тяхно предложение ще представяме свое“. Ако това доведе до промяна и до подкрепа за българските производители, не бихме възразили“, категоричен бе той. Според него трябва да се промени политика към подкрепа на собствените производители. Той припомни, че и при промените в Закона за защита на конкуренцията, които са балансирали отношенията между малките и големите производители, и търговските вериги отново е имало сплашване с повишаване на цени и дефицит на стоки, но това не се е случило. „Защитата на българските производители и на българското е една от големите теми в политиката на БСП оттук нататък и няма да се откажем от нея“, подчерта той.   

Бойчев заяви, че не вижда силно място в това правителство. „Беше ни предоставен в края на лятото вариант на управленска програма. Някакви добри намерения и целеполагане на няколко стотин мерки. Това показва, че нямат нито приоритети, нито яснота как да решат нито един от проблемите на българите. Колкото по-бързо си отиде това правителство, толкова по-добре за страната ни“, каза още той.     

На въпрос дали БСП ще подкрепи искания вот на недоверие Бойчев отговори: „Ще ползваме вота на недоверие като един от най-сериозните инструменти на една опозиция. Обсъждането на такъв въпрос е политическо решение, което се взима от най-високите органи в нашата партия и ПГ. Предстои да бъде обсъждано“. По думите му вотът е първа стъпка, после трябва да се покаже алтернативата по всеки един от проблемите в страната. „Очевидно е, че БСП е опозиция и алтернатива на сегашното управление. Трябва да спечелим доврието на българските граждани, че България може да има един друг път на развитие“, подчерта зам.-председателят на ПГ на левицата.  

На въпрос за ВСС Бойчев заяви, че БСП не участва в договорки и затова е направила 6 предложения, за да има реален избор между кадри с безупречен професионален опит.