Петър Курумбашев: Юнкер си позволи да бъде честен в изказването си, защото е в края на политическата си кариера

Има някакъв абонамент за антируска истерия

„Изпълнили сме от пет години условията за Шенген. Спирането ни беше чисто политическо и абсолютно незаслужено. Не може непрекъснато да ти се поставят цели, ти да си ги изпълнил и след това да се появява следваща цел. Знаем ролята и на Франция, и на Германия, и особено на Холандия в това отношение“. Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на участието си в предаването „Хайд Парк“ по телевизия BiT.

„Речта на Юнкер беше показателна и интересна в няколко отношения. Първо, обърнете внимание на това, че той е от Люксембург. Той може да си позволи да каже нещо от името на една по-богата и малка държава в ЕС. Юнкер вече не се бори за нищо. Той няма да бъде избиран повече. Не се бори за гласовете нито на своята държава, нито на някоя от големите”, подчерта Курумбашев и допълни, че затова Юнкер може да си позволи да бъде честен, казвайки че България и Румъния трябва да бъдат в еврозоната. Според Петър Курумбашев изказването на Юнкер е звучало като завещание. „В него Юнкер се доближи до бащите-основатели на ЕС като Спинели и Шуман, демонстрира истински европейски дух и се издигна над егоизма над отделните държави”, е мнението на Курумбашев. Според него какво казва Европейската комисия е едно, а какво ще каже Съветът на ЕС е съвсем друго. Той очаква изявлението на германския канцлер по въпроса.

„Юнкер се противопостави открито и на идеята за парламент на еврозоната, който всъщност беше част от идеята за Европа на две скорости. Това е доста впечатляващо, тъй като предишният път беше доста по-уклончив в изказването си“, припомни Курумбашев.

„Направиха впечатление и последвалите реакции“, допълни евродепутатът. Той припомни, че несъгласие с речта на Юнкер са изразили лидерите на двете основни политически сили в Австрия – социалдемократът Кристиан Керн и консерваторът Себастиан Курц, който заема поста външен министър. Холандският премиер Марк Рюте също реагира остро на идеята за приемане на България и Румъния в Шенген.

Според Курумбашев в еврозоната ще ни приемат държави, които имат и по-лоши показатели. „Ние сме изключително далеч от гръцките показатели. И като съотношение БВП – външен дълг, и като инфлация. И като икономически растеж. Така че – да не се приема България, защото може да се случи същото като с Гърция, е безумен аргумент“, според Курумбашев.

Попитан за коментар на гласуването в ЕП дали да бъде разследван корупционният скандал в Азербайджан, Курумбашев заяви: „За мен е загадка защо колегите ми от ЕНП, в чиято група членуват и евродепутатите от ГЕРБ, и която е такъв могъщ борец срещу корупцията, гласува да не се разследва т.нар. „азербайджански случай“. Според мен това се е случило и с моите колеги от ГЕРБ, които са последвали партийното си гласуване.“

По отношение на специалния доклад, в който България определя Русия като основна заплаха за сигурността си, Курумбашев каза, че не споделя това мнение. „Както и случая с пропагандата. Странна е логиката – ако от американски медии попадне информация в наши сайтове, задължително ли е вярна?”, попита той. Според него има някакъв абонамент да се участва в антируска истерия. „В мое лице няма да откриете човек, който би участвал в такава. Нито пък бих участвал в антиамериканска или антиевропейска. Просто не ми се участва в истерии“, коментира евродепутатът.

„Смятам, че и Русия, и Америка водят хибридна война, като се обвиняват едни други, че водят такава“, смята Курумбашев.