Оставането на Симеон Дянков като финансов министър нанася загуби на българската икономика

Мар 02, 2010 Новини БСП 0 1490

  Управляващите не могат да си съберат приходите, дефицитът през януари достигна 500млн

 

Управляващите не могат да си съберат приходите, дефицитът през януари достигна 500млн.

Хазната се пълни с работа, с ефективност и с подкрепа на икономическите субекти, а не с тяхното удавяне чрез един постоянен натиск от страна на правителството. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след заседанието на ИБ на партията. Станишев напомни неколкократните промени в предвижданията на министър Симеон Дянков за края на кризата. Първоначално срокът за излизане от кризата беше април т.г., което наближава и до тогава е разчетен антикризисният план на правителството, заяви лидерът на БСП. Станишев припомни, че през януари министърът на финансите в лекция пред студенти обяви  за юни края на кризата и обеща да подаде оставка, ако това не се случи. Сега пак си дава отсрочка - до края на 2010 г., коментира Станишев.  

Според лидера на  левицата срещата с МВФ е много показателна за неточните разчети, които прави българското правителство. Той припомни, че бюджетът планираше икономически спад от 2%, един месец след приемането му прогнозата на правителството беше променена към положителен икономически растеж от 0.3%, а бюджетът е разчетен с дефицит от 0.8%. Това, което се случи в разговорите с МВФ всъщност не е одобрение, а прогноза, че независимо от намеренията на правителството, което първо говореше за балансиран бюджет, след това за дефицит от 0.8%, реалният дефицит се очертава от 1.8% от БВП или 1 200 млн.лв., заяви Станишев.  По думите му всичко това говори за невярната икономическа политика, провеждана най-вече от министъра на финансите.

Като причина за дефицит Станишев изтъкна липсата на събираемост от приходните агенции и пак напомни думите на Симеон Дянков, според когото само от връзката между НАП и митниците щели да бъдат събрани около 700 млн.лв. допълнителни приходи. Според финансовия министър със спирането на контрабандата допълнителните приходи за държавата ще стигнат 2 млрд.лв. Само в Агенция „Митници", обаче при намален оборот за миналата година от 29%, намалението от постъпление на ДДС е 40%, от мита - над 40%, обяви Станишев. По думите му това показва, че правителството не се справя със събирането на приходите в бюджета, независимо от всички шумни акции, действия и обещания. Той обяви, че дефицитът за януари е достигнал 500 млн.лв. и припомни, как в средата на 2009 г. настоящите управляващи изказваха силно недоволство от много по-малкия текущ дефицит на хазната.

Всеки ден, в който Симеон Дянков остава като финансов министър и вицепремиер, е един повече загубен и вреден за българската икономика и за страната като цяло", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев отговор на въпрос на журналисти.  Дянков е идеологът на крайно дясната политика на кабинета и всички тези безумни реформи, които се измислят, са негово дело, коментира Станишев. Той се възмути, че министърът на финансите постоянно лъже и посочи примери- обещанията на Дянков за допълнителни приходи в бюджета, „мелодрамата" със скритото писмо от ЕК. Намеците по отношение на президента Георги Първанов са поредната серия от безотговорно говорене от страна на Симеон Дянков, каза още Станишев, по повод вчерашните изявления на Дянков. Той коментира, че във всяка  нормална държава такъв министър би си тръгнал на следващия ден. Според него не може, който и да е министър да определя кой е за затвора и кой не. Това изказване на Станишев беше по повод коментара на Дянков, че ексминистър Емилия Масларова е за затвора. Този човек е неграмотен и вреден, така Корнелия Нинова коментира действията на Дянков. Тя подозира, че може да има умисъл в обвиненията на Дянков срещу "Булгартабак". С тези свои действия Дянков доведе до срив в цените на акциите на дружеството, изтъкна тя. Според нея той е неграмотен, защото не е разбрал, че "Булгартабак" прави цигари за износ и ако те се връщат обратно в страната- това става през българските митници.

Всяка идея за спиране или забавяне на проекта АЕЦ „Белене" е национално предателство. Така  председателят на Съвета по икономическа политика към НС Явор Куюмджиев коментира липсата на политика на управляващите в областта на енергетиката. Чрез развитието на „Белене" ще се създадат много работни места, ще се включат голямо количество български фирми в изграждането на проекта и ще се подкрепи родния бизнес, обяви той. Според социалистите печалбата от АЕЦ „Белене" след стартирането й ще бъде близо 300 млн.евро годишно, страната ни ще съхрани висококвалифицираните работни места, и ще развие ядрения си потенциал.

Само 32 страни в света имат възможността и технологичните ресурси да експлоатират и развиват атомна енергетика, беше категоричен Куюмджиев. Трябва да запазим ролята на България като енергиен център на Балканите и да задържим възможността за износ на електроенергия. Рано или късно кризата ще отшуми и потреблението в региона ще се увеличи, прогнозира той. Според него проектът е екологично целесъобразен, тъй като в днешните условия на повишени изисквания за вредни емисии атомната енергетика няма алтернатива. Евтината енергия, която ще се произвежда в АЕЦ  е гарант за развитието на възобновяемите енергийни източници и ще осигури енергийна независимост на България, смятат още от левицата. Председателят на Съвета по икономическа политика изрази тревога, че страната ни притежава традиционни пазари на електроенергия и ако не успеем да съхраним това, което сме постигнали през годините ще загубим и тях, а това ще наруши търговския баланс. Той заяви, че липсата на политика от страна на ГЕРБ поражда въпроси като: Кога ще бъде обявена позицията на България по повод строежа на АЕЦ „Белене"?; Какво означава различното говорене между ключовите министри на правителството Дянков и Трайков?; Защо беше изгонен стратегическият инвеститор RWE, а в момента търсим нови германски инвеститори?; Ще бъде ли прието руското предложение за финансиране на проекта с 2 млрд.евро или не? Според социалистите правителството на ГЕРБ няма представа какво да прави с АЕЦ „Белене", което застрашава  съществуването на енергетиката в България.

Хаосът в сектора тютюнопроизводство се задълбочава, назрява напрежение сред тютюнопроизводителите, обяви секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова. Предупреждаваме сега г-н Борисов, да не се окаже после, че той не знае нещо, което аз знам, каза тя. Според нея се нагнетява напрежение заради решението на земеделския министър тютюнопроизводителите да си заплащат семената. По думите й Найденов е решил да направи цената на семената на 1200 лв./кг, след като досега фонд „Тютюн" ги предоставяше безвъзмездно. Нинова изтъкна, че проблемът е остър, тъй като в момента е периодът на сеене на тютюн.  Според нея министър Найденов ще се опита да се скрие зад европейски политики с твърдението, че предоставянето на семена е държавна помощ. Тя беше категорична, че това не е вярно и е опит да се избяга от проблема. По думите й действията на правителството по отношение на тютюнопроизводството са пореден удар върху сектора. Нинова припомни предприетите дотук стъпки от управляващите - намаление на субсидията от 116 на 80 млн. в бюджет 2010; отлагане на плащанията от март за юни под предлог, че се чакат приходи в бюджета; увеличаване на прага на осигуряване на тютюнопроизводителите от 240 на 700 лв. Земеделският министър лъже, че ще подпомага сектора през програмата за развитие на селските райони, коментира Нинова. Абсолютно е невъзможно за тютюнопроизводителите да получат и една стотинка по тази програма. Тя беше категорична, че става въпрос за опит за ликвидиране  на целия сектор от страна на правителството. Секретарят на ИБ предизвика управляващите с думите: „нека някой, който има характер да излезе и да каже на тези хора какво ги чака и да спрат да ги лъжат с цел да отлагат напрежението!".

Пълен текст от пресконференцията: >>>