Драгомир Стойнев: Подкрепяме ветото на президента. ГЕРБ избиват комплекси!

Филип Попов към управляващите: Околната среда е национален интерес. Не му посягайте!

„Ние подкрепяме президента Радев в налагането на вето на Закона за опазване на околната среда. Вие обаче, явно имате някакъв комплекс от държавният глава. На няколко пъти натяквате, че отхвърлянето на ветото му ще бъде голяма победа за вас. Когато преодолеете това вето, то няма да е заради доводите, които изтъквате, а защото имате мнозинство и ДПС е с вас“, Така се обърна към управляващото мнозинство, зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебата за ветото  на президента на ЗИД Закона за опазване на околната среда.

Филип Попов към управляващите: Околната среда е национален интерес. Не му посягайте!

„Околната среда е национален интерес, гарантиран от Конституцията. Не му посягайте!“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Той обясни, че в Конституцията ясно е записано, че една от основните функции на съдебната власт е да защитава правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица. Социалистът допълни, че в нея е записано и че ВАС осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване. „Как съдебната власт, и в частност ВАС, ще изпълни това свое конституционно задължение, когато управляващите въвеждат ограничения“, попита той.  

Филип Попов бе категоричен, че няма правова държава без ефективна съдебна власт, без гаранти за точно правоприлагане, особено когато се касае за дела с висок обществен интерес. По думите му, интерес от висш обществен порядък, който конституционно е гарантиран, е именно околната среда и съхранението й за бъдещите поколения. „В принципа за разделение на властите- „Власт, власт възпира“ е включен и съдебният контрол. Искате да реформирате съдебната власт, но това, което правите с този закон, е противопоказно за развитието на ефективността на съдебната власт“, обясни социалистът. Той поясни, че така се рушат принципите на: достъп до правосъдие, справедлив процес, защитата на обществения и национален интерес чрез съдебен инстанционен контрол за законосъобразност на актовете на първа и втора съдебна инстанции. По думите му е алогично да има такъв контрол по други видове дела, но да липсва такъв, когато се касаят важни държавни проекти и опазване на околната среда.  Според него бързината в тези производства не е висша ценност, а законосъобразността, която е основополагаща за всяка съвременна правова държава. „Не посягайте на този държавен стожер. Достъпът до правосъдие, защитата на обществения интерес, на конституционно гарантирания принцип за защита на околната среда, имат своето значение и място тук в настоящето, а и в бъдещето“, заключи Филип Попов.

Крум Зарков:  Не може да се борим със злоупотребата с права, като ги отнемате

 „Време не се губи между първа и втора инстанция. Предлаганите промени в законопроекта на управляващите няма да ускорят процедурите по строеж на обектите. Истински решения има и те са възможни без да се отнемат парва за съдебен контрол“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. По думите му такова решение би било промени в Административно-процесуалния кодекс, където тези дела да се разделят между повече съдилища, за да може да бъдат разглеждани по-бързо.

Крум Зарков заяви, че другият аргумент за закона на управляващите е, че се злоупотребява с правото за обжалване. „Това наистина се случва понякога. Не може обаче да се борите със злоупотребата с права, просто като ги отнемате. Ако тръгнем по този път, бързо ще се окажем там, където никой не иска да бъде“, обърна се зам.-председателят на левицата към управляващите.

Атанас Костадинов: Ако целим само бързина, защо не премахнем и второто четене на законите

„Ако целим само бързина, защо не премахнем и второто четене за законопроектите в НС“, заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Атанас Костадинов. Той обясни, че не е нормално от парламентарната трибуна да се говори за всички НПО-та като за рекетьори, да им се размахва пръст и на това да се ръкопляска въодушевено. Социалистът коментира, че съществуват практики на злоупотреба, но това не оправдава подобно отношение към всички. „Не е възможно вие да знаете как ще завърши последната инстанция, независимо дали са една или две. Когато вие презюмирате, че с отрязването на втората инстанция ще се движат по-бързо казусите, това означава, че знаете изхода от едно обжалване“, обърна се той към управляващите.