Ивелин Николов: „Бойко Борисов е аватар, управляван от Симеон Дянков"

От БСП ще настояват тази седмица да бъдат отделени 450 млн

От БСП ще настояват тази седмица да бъдат отделени 450 млн. лева за здравеопазване, съобщи  на пресконференция в Габрово народният представител Ивелин Николов. Според социалистите, средствата могат да бъдат отделени от резерва на Касата, който е 900 млн. лева.  „Никой не спори, че трябва да има здравна реформа, защото българите имат най - лошо здравеопазване в цяла Европа. Необходимо е законодателно да се осигури финансирането на здравната помощ, да се приемат  реални критерии  за сключване на договори със здравните  заведения и въвеждане на пътеки за долекуване. Но както добре знаем здравната реформа, а и всички останали, включително и в образованието, се решават от министъра на финансите Симеон Дянков. Той и Цветан Цветанов, управляват в момента държавата. Единият  е идеолог на управлението, а дугият прави показни акции. През това  време Премиерът Борисов ходи да реже ленти на проекти осъществени от предното правителство".

Председателят на БСП - Габрово Николай Григоров подчерта, че БСП остро протестира против подхода на държавата към здравеопазването. Той припомни, че по време на предишното правителство два пъти са се увеличили средствата за здравеопзване и са достигнали 3 млрд. лева. Осигурени са били 450 линейки, 500 млн. лева за болниците и е приета Национална здрвна стратегия до 2013 г. В момента обаче здравеопазването се е върнало много назад, каза Григоров. Липсва стратегия за развитието на здравната система, нарушават се европейските изисквания, забавят се плащанията, а решенията се взимат „на тъмно".

С настоящите промени в здравната система стотици хиляди българи от малките общини ще бъдат лишени от медицинска помощ, което е сегрегация на гражданите,смята Григоров.