БСП предизвика дебат за създаването на ред в поземлените отношения

Сеп 08, 2017 Новини БСП 0 993

8.09.2017 г.

С 61 подписа на депутати, БСП предизвика дебат в пленарна зала за създаването на ред в поземлените отношения. Народните представители от „БСП за България” проф. Светла Бъчварова и Георги Гьоков отправиха питане към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, относно политиката на ръководеното от него министерство за създаване на ред в договорите за наем и аренда. „Сегашната нормативна рамка, уреждаща поземлените отношения, създава предпоставки за злоупотреби, а собственикът на земя е в неизгодна ситуация и е „по-малко“ важен от арендатора“, предупредиха социалистите. На основание на това питане „БСП за България” внесе подписка за дебати. Зам.-председателят на НС Цвета Караянчева насрочи дебата за следващия парламентарен контрол.

„БСП за България” предлага дискусията да се съсредоточи върху актуалното състояние на поземлените отношения в България, в контекста на защита на собствеността, като се отчетат проблемите при сключване на договори за наеми и арена и контрол от страна на структурите на Министерство на земеделието, храните и горите, както и визията за необходими законодателни промени от страна на министерството и на всички парламентарни групи.

Вносителите изразиха надежда да се получи конструктивен дебат, който да доведе до конкретни решения по проблемите на всички българи, които са собственици на земеделски земи и са принудени да ги отдават под аренда.