СОЦИАЛИСТИТЕ ПРИЗОВАХА ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА СПАСЯВАНЕ НА БЪЛГAРСКАТА ГОРА

ГЕРБ неглижира стопанското и икономическо развитие на Смолянска област


"В началото на есенния политически сезон  основен акцент в парламента е  Бюджет – 2018 година, през който ще се сблъскат идеите на управляващите и опозицията за развитието на България и за благосъстоянието на българския народ." Това заяви депутатът Дора Янкова.  БСП в парламента ще настоява за намаляване на бедността и  неравенствата, за намаляване на регионалните контрасти в развитието на България. Ще се фокусира в подкрепа на българските общини и ще изведе като акценти образованието, здравеопазването и социалните услуги.

В регионален план народният представител постави проблема-  трите правителства на Бойко Борисов  неглижират регионални важни проекти, които могат да създадат икономическо и стопанско оживление и заетост в Смолянска област. Дора Янкова  ще постави от трибуната на Народното събрание въпроса- защо проектът Горна Арда е замразен, каква е ролята на НЕК и  българската държава в договора с ЕВН? Социалистите остро ще  възразят в Народното събрание- защо се бави разработката на Давидковското руднично поле. Този проект ще създаде заетост в община Баните. Това бе потвърдено и от кмета на с. Давидково Севда Чолакова.

Дора Янкова смята,  че е необходимо  да се обединят усилията на правителството и общините, защото това означава подготовка и на кадри, задания в образованието, изграждане на инфраструктура и отделяне на финансов ресурс. В Закона за Бюджет – 2018 ще се направи предложение за това. Представителите на БСП отчетоха, че и трите правителства на Бойко Борисов неглижират изграждането на  геотермалната отоплителна система в Златоград. Янкова припомни, че правителствата на Станишев и Орешарски са осигурили финансов ресурс за свършеното до сега и определи поведението на хора на ГЕРБ по изграждането на Златоградската геотермална отоплителна система като „политически лакърдии“.

По повод  провеждането на регионалната и местна политика за стопанското и икономическо развитие народният представител сподели, че очаква от управляващите по-модерно мислене и определи като пропуснати възможности създаването на технологичен парк, който да осигури заетост за млади хора и да се оформи в перспектива бъдещата средна класа в града.

Председателят на Общинския съвет на БСП – Смолян Милко Гавазов призовава правителството да обяви бедствено положение по отношение на гората. Представителите на левицата определиха като престъпно бездействие, вече трета година, стопанисването и опазването на гората.