„Чучулигите – един урок по история”

22.08.2017 г.

С прожекция на филма „Чучулигите” пловдивските социалисти отбелязаха рождената дата на партийната организация в града на тепета. Автентичната атмосфера на кафене „Старинно”, в което на 21 август 1992 г. е проведен  вторият конгрес на Благоевата партия, събра членове и симпатизанти на БСП. Те имаха възможност да беседват и с авторката на документалната продукция Пенка Калинкова. Пред аудиторията тя сподели моменти от издирваческата си работа и впечатления от срещи с историци, анализатори и наследници на онова първо поколение социалисти. То се формира под идейното ръководство на Димитър Благоев, живял в Пловдив почти десетилетие. Съвременници го описват като изключително обаятелен и красив мъж, високо образован и ерудиран, блестящ полемист и полиглот. Преподавал в Пловдивската мъжка гимназия по български език, литература и история. Уволнен от министъра на просвещението през 1897 г. със заповед, в която е записано „защото е апостол на социализма”. В града на тепета Благоев развива мащабна идеологическа, издателска и политическа работа. Събира около себе си широк кръг от прогресивни интелектуалци, цвета на интелигенцията – Георги Кирков, Васил Коларов, Иван Фурнаджиев, Аргир Демирев, Никола Господинов. Наричали ги „чучулигите”, защото били предвестници, първопроходци на идеалите за свобода, братство, равенство и солидарност. Част от чучулигите остават в историята със събирателното понятие „Септемврийци”. Такива са Никола Гълъбов, Пенчо Савов, Тигран Исмян, Степан Шахбазян, Ангел Шишков, Стоян Бояджиев и други. Те стават жертви на кървавата фашистка репресия през септември 1923 година.

В документалния разказ на Пенка Калинова се припомнят първите работнически стачки, синдикални протести и първомайски манифестации, организирани и подкрепени от социалистите. „Това е най-романтичният период от историята на партията. Нужни са били огромен интелект и мащабен дух, за да се осмислят и наложат социалистическите идеи”, сподели Калинкова пред аудитория. Лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов отбеляза, че присъствието на млади хора е повод за оптимизъм и вяра в бъдещето на социалистическите идеи.

„Чучулигите” е документален филм, но се превръща в урок по история, без да напуска жанровата си стилистика. Трябва да се гледа, коментираха зрители.