Намаляване на данъчните тежести за жителите на Община Търговище!

Търговище: На 22

Търговище:

На 22.01.2009 г. ще се състои редовна сесия на Общински съвет -Търговище. На нея ще бъдат разгледани 15 докладни записки, като тези с най-висок обществен интерес са свързани с местните данъци и такси. Кметът на Община Търговище и неговият екип, предлагат Общинският съвет да гласува намаляване на размера на част от местните данъци и такси, касаещи всички граждани на община Търговище. Основният мотив е увеличената с 50% данъчна оценка на недвижимите имоти, съгласно промените в Закона за местните данъци и такси, която пряко влияе и върху някои местни такси, както и след направен задълбочен анализ за събираемостта на тези налози през 2008 г. и план-сметка на нуждите през 2009 г. Така оформеното предложение, обсъдено и единодушно подрепено от групата съветници на Българската социалистическа партия, с промяна в Наредбата за местните данъци и такси на Община Търговище, се определя от 01.01.2009 г.:
1.  Не се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 2520 лв. (било - 1680 лв.)
2. Размерът на данъка се определя на 1,25 на хиляда от данъчната оценка (било - 1,50).
Основното намаление е вследствие редуцирането на промилите за такса смет, която също е производна на данъчната оценка на недвижимите имоти - таксата смет за жилищните имоти от 2,8 промила се намалява на 2,1 промила, а таксата за нежилищни имоти от 0,8 - на 0,6 промила.
Друга важна промяна е, че досега отстъпка за ранно плащане на задълженията в размер на 5%, ползваха гражданите, които са ги погасили до 31 март. Сега срокът е 30 април.
За предстоящата сесия Кметът на Община Търговище д-р Красимир Мирев е представил и изчерпателен отчет за изпълнението през 2008 г. на управленската си програма за мандата "Търговище - това са хората". В него са посочени постиженията и инвестициите в областта на съхраняването и развитието на духовната култура, здравеопазването, образованието, както и за сигурността на гражданите, жизненото равнище на социално слабите и хората в неравностойно положение, и за достоен живот на хората в третата възраст.
За развитието на конкурента икономика и инфраструктура на общината са привлечени над 50 млн. лева частни и по европейски програми инвестици. И всичко това в рамките на 1 година.
Нека си пожелаем и настоящата, въпреки икономическата и финансова криза, въпреки енергийните трудности, с които започна, да бъде успешна година за всички граждани на община Търговище!