Деница Златева: Изказваме съболезнование на семействата и близките на загиналите в Барселона

Авг 18, 2017 Новини БСП в медиите 0 652

Борбата с тероризма изисква общата политика за сигурност и по-засилено сътрудничество между отделните служби за сигурност

„Изказваме съболезнование на семействата и близките на загиналите. Надаваме се, че тези над 100 души, които бяха ранени, ще се възстановят бързо”. Това заяви в ефира на bTV зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева по повод атентатите в Барселона. По думите й нито една страна не е защитена от тероризъм. Според нея за съжаление през последните години тези терористични актове са станали част от ежедневието ни – Ница, Берлин, Стокхолм, Лондон. Тя подчерта, че, голяма част от извършителите са  хора, с които живеем, което ни изправя пред още по-големи предизвикателства.  „Европа ще трябва да покаже лидерство. С общата политика за сигурност и по-засилено сътрудничество между отделните служби за сигурност и нашите в България ще успеем с превенция да предотвратяваме такива случаи за в бъдеше”, каза тя.

Златева поясни, че в системата на МВР отдавна има напрежение и сътресения и по отношение на неизплащане на полагаемите им средства за закупуване на облекло. Тя подчерта, че вчера отново сме станали свидетели на това недоволство. „Ние като общество трябва да оценяваме по достойнство и работата на МВР и на Министерство на отбраната, защото всеки един от нас е зависим от техните служители”.

Като шеф на АДФИ Теменужка Петкова  е трябвало да подаде сигнал, ако е имало проблем с „Цанков камък”

Деница Златева обясни, че сигналът за „Цанков камък” е поредната димка, която се пуска в публичното пространство. Тя поясни, че ремонтът е бил планиран още през месец юли, а ГЕРБ вече един път са давали сигнал до прокуратурата за този случай през 2010г. и е направена проверка.  Зам.-председателят на левицата коментира, че 7 години след като е финализиран този проект и е въведен в експлоатация, отново се вади на дневен ред и се използва като основна новина.  „Когато е правена проверката от прокуратурата, министър Петкова е била директор на АДФИ. Ако тогава е установила, че 200 млн. лв. не са възложени по реда на Закона за обществените поръчки, е трябвало да сезира прокуратурата. Това е изместване на вниманието и удар по лидера на опозиционна сила. Имаме проблеми със „Суджукгейт”, сплашване на български граждани и много други, от които искат да разсеят вниманието”, каза още тя.

На въпрос за слуховете за съвместно бъдещо управление между БСП и ДПС, Златева заяви, че през месец март БСП е получила 1 млн. гласа и й е била отредена ролята на най-голямата опозиционна сила. „Двете партии са опозиционни и понякога имаме съвместни приоритети в НС. Никога не са водени такива разговори” категорична бе тя. Златева подчерта, че управлението се оценява по действията на управляващите, а работа на опозицията е да посочва всички слаби места и да предлага своите алтернативи. „Ако такава политика се приема като опит да се вменява или да се пришива някой към правителството на ГЕРБ, то това е проблем на ГЕРБ, не на БСП”, заяви тя.

Отказът да участвам в „Борисов” 3 беше правилното решение

На въпрос за решението й да не влиза в кабинета „Борисов” 3, Златева отговори, че то е било правилно. Според нея влизане в правителство на политически опонент е свързано с коалиционни дейности на управляващи и опозиция. „Събитията след сформиране на правителството, изместването на фокуса на председателството от политическата му подготовка върху скандали, свързани с корупция с НДК, едва ли някой би се чувствал комфортно в такава ситуация”, заключи Деница Златева.