Кирил Добрев: БСП предлага не административен, а разследващ орган за борба с корупцията

Авг 14, 2017 Новини БСП 0 848

Случаят с „Цанков камък” е опит да се потушат скандалите, свързани с ГЕРБ

„БСП предлага не административен, а разследващ орган за борба с корупцията – специална агенция „Антикорупция”, в която да влизат само хора, които разбират от това. Специалната агенция има право също и да се самосезира, както и да извършва разследвания.” Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев за радио „Фокус” по повод предложените от левицата мерки за борба с корупцията. По думите му БСП предлага работеща алтернатива на закона, предложен от ГЕРБ. „Защото смятам, че законопроектът, засягащ корупцията, е много важен за България, за да може да сложим край на прехода и да започнем да изглеждаме като европейска държава”, посочи той и призова всички организации и заинтересовани страни да вземат отношение по тези два представени законопроекта. „Корупцията е най-големият бич на обществото”, категоричен бе зам.-председателят на БСП.

„Идеята на ГЕРБ да се събере информацията на две агенции, да се сравнява какво е писано в едната и в другата, е абсолютен майтап. Те използват отпускарските месеци, за да пробутат един много важен законопроект без обсъждане. Това е закон, очакван и от европейските ни партньори и от обществото ни. Номерът им няма да мине, защото БСП предлага своя работеща алтернатива”, посочи Добрев.

„Управляващите искат да създадат поредната администрация, пълна с чиновници, която ще се бори с корупцията, и ще събира механично досега действащи институции, чиято ефективност е изключително спорна. В този орган влиза комисията „Златанов”, известна с онзи тефтер, влиза комисия, която конфискува имущество. Спорно е въобще какво имущество е конфискувано, колко от него е продадено в полза на държавата. Влиза и агенцията БОРКОР. Аз през последните години за нея не съм чул нито едно хубаво нещо”, заяви Кирил Добрев. По думите му, ако идеята на ГЕРБ е да се събира информация и да се предават поредните справки за проверка в прокуратурата, то предлаганият от БСП законопроект е фундаментално различен. „Ние предлагаме агенцията да има разследващи функции”, посочи той.

ГЕРБ ще се бори с корупцията с административни мерки, докато ние предлагаме това да става с реални действия

„ГЕРБ ще се бори с корупцията с административни мерки, докато ние предлагаме това да става с реални действия. Различията ни с тях се отнасят и до това как агенцията да бъде управлявана. Те предлагат ръководството й да се избира от парламента с обикновенно мнозинство или управляващите си избират орган, който да ги проверява. За БСП обаче е важно агенцията да бъде далеч от политиците и поради това нашето предложение е президентската институция да посочи ръководителя на агенцията”, заяви Кирил Добрев. Той се аргументира с това, че президентът е обединител на нацията и продължи: „Досега в неговите правомощия влизат и избора на директорите на различни служби и смятам, че това няма да бъде прецедент. Разчитам, че философията на нашия законопроект е по-правилна и ще бъде приета”.

Случаят с „Цанков камък” е опит да се потушат скандалите, свързани с ГЕРБ

„Проектите „Цанков камък” и „Белене” са стартирали много преди ГЕРБ да дойдат на власт. ГЕРБ управляват държавата от години и са могли да разнищят тези случаи”, това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев в отговор на журналистически въпрос за внесения днес сигнал до главния прокурор за язовира „Цанков камък”. Според Добрев, ако има виновни по тези проекти, те отдавна трябваше да са в затвора. „Случаят с „Цанков камък” е опит да се потушат скандали”, бе категоричен Добрев. По думите му управляващите правят опит да потушат скандала с НДК - нарочно направените комисии, липсващите 20 милиона, освобождаването и назначаването на Боршош. „И да не забравяме най-важното – любимецът на премиера Борисов вицепремиера Томислав Дончев, също бе от хората, разпитвани за НДК, като има сериозни пропуски в неговите контролни функции”, подчерта Кирил Добрев.

„Вторият скандал, който трябва да бъде потушен с „Цанков камък” е „Суджукгейт”, допълни Кирил Добрев и подчерта, че скандалите около управляващите показват как се управлява държавата от тях. Той припомни думите на главния прокурор Цацаров за „Суджукгейт”, а именно че това не е просто схема, а корупционна форма на управление по места. „Местни феодали, облечени във власт са вся и всьо по места – те тероризират бизнеса, администрацията, обикновените хора. Това е начинът, по който функционира, съществува управлението на ГЕРБ по места”, заключи зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.