Корнелия Нинова: Борисов сам си нанесе тежко поражение

Управление с ГЕРБ не е възможно по принципни различния

 „Казаното от Борисов, че нарочно е загубил президентските избори, не е вярно. Това му беше първата голяма загуба и си търси оправдание, защото не може да приеме, че е загубил”. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й с това си твърдение той нанася поражение в партията си и сред хората, каквото не може да му нанесе никой друг. Според нея по този начин Борисов казва няколко неща: на партията си – „Аз ви употребих и работихте напразно и задкулисно бях решил да загубим”; на хората, които симпатизират на ГЕРБ – „Употребихме ви гласа, но задкулисно си направихме сметките да не спечелим”, а на народа си - „Загубих умишлено избори, за да вкарам страната в предсрочни избори и криза, за да си погъделичкам егото”.

„Когато един лидер каже нещо такова на партията си – спира да е лидер. Аз съм председател и за нищо на света не бих направила нещо такова с партията си”, категорична бе тя. Председателят на БСП заяви, че Борисов е употребил народа  и са дадени милиони за избори, вместо да се дадат на учителите например. Според нея той е издигнал Цачева с унижение – Томислав Дончев му трябвал, Фандъкова му трябвала, но Цачева не – ето ви я. По думите й по време на кампанията Цачева е издържала на много грозни нападки и сега е може би най-важният министър - на правосъдието, на прага на съдебна реформа отново. „С това Борисов казва на цялата система: „Начело на вас стои един човек, който аз си местя където си искам, той е поръчков, не знае, че ще загуби. Аз ви управлявам”. Така той обижда една цяла система”, заяви тя. Лидерът на БСП заяви, че на мястото на Цачева би хвърлила оставката, заради всички, които са зад нея в правосъдната система. „Цветанов знае ли, че е планирана загуба, Изпълнителната им комисия има ли такова решение или сам си го е взел?”, попита тя.

Помолена да коментира отношенията на БСП с Румен Радев, Нинова заяви, че още от самото начало е поощрявала еманципацията му, като е заявила, че партията няма да реди служебния кабинет и това е последователна политика.  Тя подчерта, че е нормално между премиер и президент да има такива срещи, които и да са те. Тя обаче подчерта, че има раздвоение в позицията на Борисов – заявява, че демокрацията изисква разделение на властите, а след това, „Абе остави ги там в парламента да се карат, ние тук сме различни”. „В парламентарна република парламентът е най-важната институция и нито мин.-председателят, нито президентът има по-голяма сила от Народното събрание. Хем е за демокрация, хем руши демократични принципи – за разделение на властите и взаимно уважение между властите”, коментира тя.

Управление с ГЕРБ не е възможно по принципни различния

Нинова заяви, че на Бузлуджа е благодарила на членовете на БСП, че не са позволили партията да стане част от управлението на „суджука” -  управление точно с ГЕРБ и управление като цяло по модела на ГЕРБ - да се рекетира бизнеса, да се използват държавните служби срещу неудобни хора. По думите й това е било послание и към хора вътре в БСП, които са искали общо управление с ГЕРБ. „Националният съвет и Изпълнителното бюро взеха решение да не се участва в такова управление и това е легитимното решение на БСП”, подчерта председателят на левицата. Тя заяви, че след като е била повдигната темата, тя е поискала среща с Борисов в НС, която да е публична и всичко да е ясно. „Управление между нас не е възможно по принципни различния”, каза тя.

По темата за ОП Нинова заяви, че преди изборите в програмата им е имало преизчисляване на всички пенсии, както и в програмата на БСП, както и за полицай във всяко село и много други допирни точки. По думите й това е била причината да се мисли, че има вариант за сближаване след изборите. ”Дойдоха изборите, патриотите се отказаха от всичко и прегърнаха министерските постове и за това сега ги критикуваме”, обясни лидерът на БСП. 

Корнелия Нинова обясни, че за единно звено за борба с корупцията по високите етажи на властта,  управляващите предлагат досегашните - обединение на БОРКОР, Комисията за установяване и прекратяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно имущество - все органи, които  очевидно не са си свършили работата. Тя допълни, че същите хора, които работят в тези звена, остават и не е ясно кой ще назначава ръководството. По думите й това ще е министър-председателят, а в изпълнителната власт се генерира най-много  корупция. „Има принцип за разделение на властите, а те съсредоточават и контролът точно във властта, в която са и кражбите”, заяви тя. Нинова обясни, че БСП предлага от ДАНС да се изведе дирекцията за борба с корупцията по високите етажи на властта, председателят да се избира от президента, а членовете да се избират с 2/3 мнозинство от парламента. „Така ще има три власти, които да могат да се контролират взаимно”, обясни лидерът на БСП.