Крум Зарков: Стоим зад законопроектите си и няма да се откажем от тях

Антон Кутев: Поставихме важните въпроси в дневния ред на обществото през парламентарния контрол

„17 законопроекта за 41 заседания – на всеки 2 и половина парламентарни дни „БСП за България“ е внасяла законопроект. Всички те отговарят на нашата предизборна програма, чийто гръбнак беше активна социална политика, както и мерките за икономическо развитие, с фокус върху защитата на българската икономика и българските производители“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той добави, че левицата е внесла ЗИД на Кодекса за социално осигуряване, с който да бъдат преизчислени всички пенсии. По думите му целта е била  да се премахне несправедливостта, която съществува в сегашната система - заплатите на депутатите се индексират на всеки 3 месеца, а пенсиите не се индексирани близо 10 години. „Предложихме промени в закона за семейните помощи за деца, за помощ за първия учебен ден не само в първи клас. Ангажирахме се по време на кампанията да предложим сериозни промени в Закона за училищното и предучилищното образование и го направихме, но беше дълго неглижиран и внесохме и жалба в КС, която, ако бъде уважена, нашите предложения отново ще бъдат на дневен ред“, обясни той.

Зарков припомни, че БСП е предложила мерки и за бора с битовата престъпност с промени в Наказателния кодекс, които още не са обсъждани. Той обясни, че от законопроектите на левицата 5 са отхвърлени, 2 са обединени с други, 7 са в процес на обсъждане. „Въпреки че дневният ред беше сравнително постен, тъй като нямаше нужната законодателна инициатива, от МС нашите законопроекти се бавеха и неглижираха, но те са тук и ние ще ги защитаваме“, категоричен бе той. Зарков подчерта, че всеки един законопроект е придружен със сериозна оценка на въздействието и мотивация и аргументът, че няма пари не важи. „Всички тези неща са реални и възможни и ще го докажем с изготвянето на алтернативен бюджет“, заключи Зарков.

Антон Кутев: Поставихме важните въпроси в дневния ред на обществото през парламентарния контрол

„Ако има аспект, в който това Народно събрание работеше добре, то това бе парламентарният контрол и то благодарение на БСП. Имаме над 300 въпроса за парламентарен контрол“, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Антон Кутев. Той обясни, че още по време на служебния кабинет БСП е искала 2 изслушвания на министри по темите – мерките за гарантиране на здравето на населението; степента на готовност на България за председателството на Съвета на ЕС. „Имаме и три пъти повече от всички останали парламентарни групи взети заедно отговорени въпроси по актуални теми - над 150. Зададени са 31 питания по ключови въпроси, което показва, че обемът, с който работи сега парламентарната група, е по-голям“, коментира Кутев. Той подчерта, че по инициатива на БСП са проведени и 5 разисквания по питания – за „Бялата книга на Европа“ на Юнкер; гарантиране на енергийната сигурност на България; стратегия за развитие на лечебните заведения и болничната помощ; изпълнението на националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. „Поставихме важните въпроси в дневния ред на обществото през парламентарния контрол“, заключи Антон Кутев.