Корнелия Нинова: Миньорите от Бобов дол търтеи ли са?

Юли 25, 2017 Новини БСП 0 433

Правителството на Борисов взриви тристранния диалог

„Правителството на Борисов взриви тристранния диалог. Вицепремиер от правителството – Валери Симеонов и депутати от ГЕРБ – Менда Стоянова, заявиха позиция на страната на работодателите за клас „Прослужено време“. От друга страна - Борисов се срещна със синдикатите и зае тяхната страна“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Според нея случилото се блокира социалния диалог и работата на Тристранния съвет, където трябва да се вземат най-важните решения за икономиката, доходите на хората, а по същество блокира и социалната държава. „Казаха се много тежки думи между партньорите и за нас е непонятно как ще седнат на една маса и ще вземат отговорни решения“, коментира тя. По нейните думи е абсолютно неприемливо да се определя правото на свободно сдружаване на работещите хора, като вредно за държавата и икономиката. Според нея това е посегателство върху основно право на работещите хора - това е принцип не само в България, не само по Конституция, а по цял свят. „Не приемаме и определението за работещите хора като „търтеи“. Миньорите от Бобов дол, които си чакат заплатите неопределено време вече и работят при нечовешки условия на труд, търтеи ли са? Или шивачките, които работят в цеховете по 18 часа, без право на почивка и отпуск и без да си получат заплатите – търтеи ли са?“, попита Нинова. Тя обяви, че „БСП за България“ е категорично за защита на правата на тези хора. „Призоваваме премиера и министрите да изразят позиция- споделят ли мнението на работодателските организации, че синдикатите са вредни, а работниците са търтеи? Какво ще правят с клас „Прослужено време“? Такива мъгляви, като днес формулировки – дайте да дадем, вече не вървят“, подчерта председателят на БСП.

Нинова: Кой е покровителят на Боршош?

Случаят НДК е огледало на управлението на ГЕРБ - интереси, корупция, борба между две лобита в ГЕРБ

„Случаят НДК е огледало на управлението на ГЕРБ - интереси, корупция, борба между две лобита в ГЕРБ за пари и надмощие, провал на техническата подготовка на председателството. И в този казус г-н Боршош е най-малката брънка в цялата верига. Той е бушонът. Менторът му е важен!“- коментира Нинова. Тя подчерта, че при цялата информация, която е имал, той е възстановен на работа от Борисов. „Защо, при всички известни факти, са отстранявани онези министри, които са казвали истината – Вежди Рашидов, Лиляна Павлова. Отнемат им се правомощията върху НДК и се дават на друг“, посочи тя. Нинова попита и как така- Томислав Дончев изведнъж премахва в устава ограничението на изпълнителния директор да се разпорежда самостоятелно до 50 000 лв., а другото да става със Съвет на директорите. „Откакто Томислав Дончев поема да бъде принципал, това е отменено и Боршош вече може неограничено да се разполага със средства. Защо?“, попита тя. Според нея Томислав Дончев е умен и опитен човек, управлявал десетки проекти и няма как да направи такова нещо, без нареждане отгоре, а над него е само един човек – Борисов. „Упражняван ли е натиск върху Томислав Дончев и кой го е направил, за да вземе такова решение?“, продължи с въпросите Нинова. По нейните думи от 2015 година лобитата в ГЕРБ се борят на тема НДК – плочки, корупция и пари. „Вежди Рашидов пръв повдига темата и няма как да приемем, че след 2 години, сега се опитват да прехвърлят отговорността на Деница Златева за два месеца. Няма да им го позволим“, категорична е лидерът на левицата.

ГЕРБ-ОП имат алтернатива

Корнелия Нинова акцентира, че след близо 3 месеца управление на ГЕРБ, все още няма управленска програма. „Хаос и скандали между коалиционните партньори, вътре в ГЕРБ, между министри, между лобита, борба за надмощие, корупционни скандали- като почнем от плочките на НДК и стигнем до суджуците, война с президентската институция, напрежение с полицаите, с битите лекари, сред земеделците, с майките на деца с увреждания. Нестабилност и несигурност в държавата. Това е управлението на Борисов за тези 3 месеца и то си има алтернатива“, посочи тя. Нинова обясни, че за 41 заседания на НС, ПГ на „БСП за България”, с решения на политическото ръководство, е внесла 16 законопроекта в изпълнение на предизборната програма и платформата на партията, приета на Конгреса; зададени са 329 въпроси и питания; левицата е предизвикала 5 разисквания по питания за политики; 678 изказвания от парламентарната трибуна. „Утре и вдругиден ще представим разгърнат отчет на партията и на ПГ. Не е важно само в предизборната кампания да убедиш някого да те избере, а и след това да се отчетеш какво си свършил. Нашият отчет показва, че сме сериозна алтернатива на управлението ГЕРБ-ОП“, заключи Корнелия Нинова.