Няма елмази сред мераклиите за БСП

Фев 26, 2010 Новини БСП в медиите 0 1553

Петър Димитров депутат от БСП - Г-н Димитров, като министър от предишното правителство страхувате ли се, че и срещу вас могат да бъдат повдигнати обвинения? - Ако се водим от логиката на досегашните обвинения, разбира се, че може

Петър Димитров депутат от БСП

- Г-н Димитров, като министър от предишното правителство страхувате ли се, че и срещу вас могат да бъдат повдигнати обвинения?

- Ако се водим от логиката на досегашните обвинения, разбира се, че може. Няма защитен политик, срещу който да не може да бъде скалъпено нещо.

- Казвате скалъпено. Това означава ли, че не се притеснявате за нищо, което сте вършили като министър?

- Аз си мисля, че и да имам някакви грехове, те са в посока старание да се помогне. Например при "Кремиковци" държавата прекалено дълго подкрепяше комбината с надеждата да се намери стратегически инвеститор, който да спаси комбината, тъй като той беше важен за България. По същата схема биха могли да се очакват и други атаки. По мое дълбоко убеждение АЕЦ "Белене" е неизбежен проект за България, ако искаме да имаме ядрена енергетика. Всички други варианти в дадения момент са нереалистични.

- Но не подаряваме ли "Белене" на Москва, ако вземем кредит от Русия ?

- Ако вземем кредит, няма проблеми. Въпросът е кой го взема и кой ще го връща. Остава основният въпрос чия ще бъде собствеността. Защото схемата ядреното гориво руско, енергията руска и монополният дял на пазара също руски очевидно не намалява нашата енергийна зависимост. Но правителството направи всичко възможно да прогони всички потенциални партньори с приказки. Сега чувам, че търсим европейски инвеститори, но с какви аргументи - че разчитаме на тяхната амнезия? Без ясна позиция, че това е изгоден проект, който ще получи подкрепата на държавата, как ще привлечеш инвеститори?

- Сега, когато вече не сте министър, продължавате ли да стоите зад енергийните проекти, които защитавахте?

- Аз не съм ги защитавал, защото съм бил министър, а защото съм смятал, че са изгодни за България. Виждате как постепенно върви проглеждането на ГЕРБ и докато в началото вървяха радикални приказки, сега нещата си отиват по местата - и "Белене", и "Южен поток", и "Бургас-Александруполис". Тези проекти не са се родили в русофилската глава на някой политик. Те са наложени от интересите на България. Може би за това проглеждане на ГЕРБ имат заслуга и комшиите - виждате, че Румъния се опитва да ни изтласка като кукувица от гнездото и тя да се настани на наше място в "Южен поток". Но междувременно си влошихме рязко позициите. Русия не е дребен и дребнав играч, с който може да се говори от позиция на силата. Там се говори от позиция на интереса. Но тогава, когато някой се опита да се подиграе с Русия, тя отговаря жестоко, дори в разрез с интересите си.

- Споменахте "Кремиковци". Имали ли сте подозрения за съществуването на схемите за източване, за които се говори сега?

- Не само подозрения. Имаше и множество сигнали, които аз пренасочвах към ДАНС и прокуратурата. Интересното е, че докато аз бях министър, си мислех, че собственикът носи голямата отговорност за това, което се случва там. Този мениджърски екип, който по търговския закон носи отговорност, се водеше от Александър Томов. Бил е съветник на Захариев, после на средния Митал, после на Живаго, стана изпълнителен директор. А когато Живаго не се сети за него, изведнъж г-н Томов се почувства предаден от правителството, което не е поставило условие за участието му. Но ако той беше реализирал плана за жизнеспособност, държавата нямаше да има претенции за държавна помощ. Понеже не го реализира, тази претенция с лихвите достигна до 700 млн. Аз сравнявам поведението на Томов с Вълка и Червената шапчица. Дотам стигна в арогантността си, че след като лапна бабата, т.е. "Кремиковци", и изяде Червената шапчица, разбирай ЦСКА, сега обяснява, че ловецът го е накарал да ги изяде.

- А схеми, свързани с Алексей Петров?

- Признавам си, че като схеми за източване на "Кремиковци" името на Алексей Петров не се е появявало по никакъв начин. Идваха справки за "Кремиковци" от ДАНС, но дали те са готвени с участието на Петров или не, не бих могъл да знам

- Смятате ли, че предстои разцепване на БСП или смяна на лидера?

- Това за разцепването на БСП очевидно е генетически невъзможно, защото всичко, което се отцепи, падна като люспичка от кора. И в тази гледна точка битката не е за разцепване, а за завладяване на БСП, което говори, че БСП продължава да е голяма, силна, важна политическа партия. През 1997-а беше в по-тежко състояние. И тогава оживяхме, ще оживеем и сега.

- Все пак очаквате ли да се стигне през тази година до смяна на лидера на БСП?

- За да смениш лидер, трябва да има друг лидер - не може да замениш кон за кокошка. Аз разбирам претендентите, но ако те действително са елмази, партията ще ги забележи, ще ги излъска и ще ги заобича. Но трябва да има елмази. Не можем да ровим в калта, да извадим камъче и да кажем "ето го". Мисля, че зад претенциите трябва да има покритие.

 

Боряна Йотова