Кристиан Вигенин се срещна с посланика на Естония Н.Пр. Антс Фрош

Юли 19, 2017 Новини БСП 0 999

19.07.2017 г.

Ръководството на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) проведе среща с Н.Пр. Антс Фрош, посланик на Естония в България. Това беше и първата официална среща на г-н Фрош след връчването на акредитивните му писма на българския президент Румен Радев.

Председателят на КЕВКЕФ Кристиан Вигенин запозна посланик Фрош с извършеното до момента и следващите стъпки в подготвката на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той отбеляза също приетия от правителството и представен в КЕВКЕФ първи вариант на Национална програма за председателството, която ще бъде широко обсъдена, вкл. в Народното събрание, преди да бъде приета окончателно. "Част от приоритетите на Естонското председателство по естествен начин "преливат" и в Българското и вярвам, че Триото Естония-България-Австрия ще успее да постигне набелязаните в общата програма цели", отбеляза Кристиан Вигенин. Българският депутат обърна внимание на различните правомощия, които имат комисиите по европейски въпроси в двете страни, като например задължението на министрите и премиера в Естония да получат одобрението на парламентарната комисия за позициите, които представят на заседанията на Съвета и на Европейския съвет в Брюксел. "С наближването на председателството за европейските теми има все по-голяма чуваемост и те все по-често присъстват в дневния ред на българския парламент", сподели Кристиан Вигенин и даде за пример проведеното миналата седмица разискване с участието на министър-председателя Бойко Борисов.

Посланик Фрош сподели с ръководството на КЕВКЕФ някои от проблемите, възникнали заради изтеглянето на председателството с половин година по-рано заради оттеглянето на Великобритания, но увери депутатите, че Естония е започнала подготовката си на много ранен етап и не очаква това да се отрази на качеството. Проведените до момента първи срещи, включително на председателите на комисиите по европейски въпроси на 27-те страни-членки в Талин, преминават при отлична организация и с добри резултати.

Посланик Антс Фрош прие поканата на председателя на КЕВКЕФ да бъде гост на заседание на комисията през есента, за да бъде обсъдено на междинен етап постигнатото от Естонското председателство, като подготовка за пленарното заседание на конференцията на комисиите по европейски въпроси (КОСАК) в края на ноември в Талин - най-голямата парламентарна среща, провеждана при всяко председателство.