Георги Гьоков: ГЕРБ отново показа социалната си нечувствителност

В бюджетната рамка за следващите 3 години, отново няма и намек за размразяване на подпомагането на най-бедните слоеве от населението

„Може ли една нация да съществува, дори не казвам да просперира, а да съществува, при това отношение към децата си“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков по време на обсъждане на  промените в Закона за семейните помощи за деца, предложен от БСП. „От „БСП за България“ наблюдаваме, че в бюджетната рамка за следващите 3 години и в средносрочната прогноза, отново няма и намек за размразяване на подпомагането на най-бедните слоеве от населението. Внесохме законопроект, с който предлагаме помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и да се отпуска не само за 1 клас, както е сега, но и за деца от 2, 3 и 4 клас“, обясни той. Гьоков посочи статистика, според която за по-образованите българи е по малък рискът от бедност и социално изключване. „Давайки по всякакъв начин възможност на всички днешни деца да се ограмотяват и образоват, им даваме възможност за интеграция и реализация, за да не тежат на социалната система като възрастни“, подчерта Гьоков. „И стига с тия номера - от къде ще се вземат парите!“, призова депутатът от левицата. Според него при бюджет за 2017 г. над 35 млрд. лв., допълнителните средства необходими за тази мярка ще са около 30 млн.лв. „Нищо пари на фона на хвалбите на премиера за преизпълнение на бюджета с 2-3 милиарда“, коментира той.

„Подкрепете законопроекта, за да ви запомнят хората с нещо добро, а не само с кражби от саниране, от поръчки за самолети, от НДК, от обществени поръчки! Да не ви запомнят само със съборени паметници“, каза още народният представител. Според него ГЕРБ отново са показали социалната си нечувствителност. „Сега отхвърляте законопроекта, но ще го предложим и когато разглеждаме бюджета. И тогава ще ви питаме защо не го приемате, когато има възможност", допълни той.

Ирена Анастасова: Една от целите ни е да задържим децата до 4 клас, защото най-много отпадат в прогимназията

„Нима няма елемент на несправедливост, когато даваме детски надбавки в зависимост от доходите? Отменете и помощта за първи клас. Тогава вече ще сте спокойни, че справедливостта е възстановена“, призова управляващите народният представител от „БСП за България“. Тя посочи, че законът за средно образование за финансиране на частните училища е приет от управляващите с аргумента, че тези хора също са данъкоплатци. „Нима не са данъкоплатци всички родители, които имат деца в България? Тогава да дадем на всички по равно“, предложи тя. Според нея е опасно да се говори кое е справедливо и кое не, тъй като сме в състояние на недоимък. „В това състояние на недоимък се мъчим да задържим децата до 4 клас, защото по статистика най-много деца отпадат в прогимназията. Това са деца, които не са придобили достатъчно учебни навици, които се придобиват в начален етап и това е една от целите на нашето предложение“, обясни народният представител.

Анастасова подчерта, че не би искала помощите да бъдат „на калпак“, но границата е много тънка и е тежко, когато се говори за деца. „Посочете ми друг начин, за да не е на калпак. Става много сложно и българската администрация в момента дали може да се справи с това? След като до сега не е сътворен такъв механизъм, сигурно е трудно да се случи“, коментира тя. „Ако ще преразгледате сегашното си мнение с бюджета за следващата година, както обещавате, тогава на базата на какво ще го преразгледате? Има ли комплексен подход и механизъм за оставащите 2-3 месеца?“, продължи с въпросите тя.  

„Това е един опит, една стъпка. Ние сме искрени, а вие дали искрено ще гласувате против“, каза още Анастасова.

Христо Проданов: Искаме да се подпомогнат и други деца, не само първокласниците

„И сега има неравнопоставеност, защото в момента подпомагаме само първокласниците. Искаме да се подпомогнат и други деца“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов. Той обясни, че заради ограниченията на бюджета, обхватът на предложението е до 4 клас. „Намеренията на управляващи и опозиция този път съвпадат. Министърът на финансите съзнава, че не трябва да се жалят средства за образование, защото те стават после доста по-скъпи, когато тези хората, които не са посещавали училище и са неграмотни, получават социални помощи. Призовавам ви да обединим усилията и да подпомогнем тези, които са най-нуждаещи се“, каза още Проданов.