Румен Гечев: Правителството иска НС да сложи печат на 2,4 млн. лв. без да знае за какво ще се разходват

Мотивите на правителството са едва една страница, с което казват на НС: „Вие не сте никакви народни представители”

„Правителството иска НС да сложи печат на 2,4 млн. лв. без да знае за какво ще се изразходват”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Румен Гечев по време на дебатите за ратифициране на споразумението за предоставяне на услуги  между МС на Република България и МБВР. По думите му в пленарна зала се е случило уникално събитие – правителството на България е показало за пореден път, че хич не го е еня за никакъв парламент на България. „МС внася за ратификация договор за консултантски услуги за 2, 4 млн. лв. и няма никой от правителството"- възмути се той.

Проф. Гечев подчерта, че БСП няма никакви претенции към Световната банка, която е играла и играе важна роля за преструктуриране на икономиката на България, а има претенции към българското правителство. „Защо се търсят услугите на Световната банка във Вашингтон при положение, че става въпрос за централизация на европейски програми и преструктуриране на страна членка на ЕС? ЕС няма ли капацитет да съветва България за осъществяването на тези услуги, та трябва да подписваме такъв договор? Не виждате ли в договора, че от 24, 12 месеца МБВР ще проучва какво става в България и от 13 месец ще дават съвети? Българското правителство провери ли кои страни от ЕС са сключвали такъв договор, точно за тези услуги?”- тези въпроси отправи Гечев към отсъстващите в зала представители на МС.

Гечев подчерта, че в договора се казва, че ще има две пилотни администрации или административни дейности, в които ще се създадат  пилотни групи за  тестване на  тази програма. „Кои са тези пилотни групи, кой ще ги избира? Българското правителство като сключва договор, няма ли предложение кои да са тези пилотни групи?”, попита той.  По думите му тези важни въпроси едва ли са били обсъдени и за това трябва да се пита- каква е била работната група, какъв е нейният състав, защо е  стигнала до извода, че ни трябва консултации точно от МБВР за 2,4 млн. лв.

„Няма никакви данни в мотивите на правителството за това какви финансови и човешки ресурси ще бъдат необходими за реализацията на резултатите от тези консултантски услуги? За сметка кого ще бъдат разходите също не е ясно защото няма и ефект на въздействие реализацията на този проект до какви разходи ще доведе в бюджетите на съответните министерства” обясни той. Депутатът от левицата подчерта, че мотивите на правителството са едва една страница, с което казват на НС: „Вие не сте никакви народни представители. Бийте печата на 2,4 млн. лв. Нас не ни интересува за какво и как ще бъдат разходвани тези средства. Иска се само да натискате бутона за гласувате”.

„Ние от БСП твърдо казваме „Не” на такъв подход на управление на това правителство”, заключи проф. Румен Гечев.