Атанас Костадинов: Управляващите превърнаха НДК в дворец на хаоса

Юли 12, 2017 Новини БСП в медиите 0 1387

Вярва ли някой, че изпълнителен директор няма да даде информация на вицепремиер, ако не е сложен от най-високо място?

„Не знам дали НДК е касичка, но е Национален дворец на хаоса”. Това заяви пред Нова телевизия Атанас Костадинов, народен представител от  ПГ на „БСП за България” и член на анкетна комисията в НС за НДК, създадена по искане на левицата. Той обясни, че вчера, по време на заседание на комисията е присъствал на абсолютно странни изслушвания и среща. „През 2015г. 2016г. и 2017 г.-вицепремиери и министри искат информация от НДК, но никой не им я дава. Томислав Дончев сподели, че през 2016г, като вицепремиер, на 4 пъти е искал отчет, инвестиционен план, актуализиране на бизнес плана, но не са били предоставени.  Видяхме управляващи колеги, които като че сега проглеждаха за  НДК. От 2015г. досега, 2 месеца преди първото събитие, изведнъж започнаха да се правят изключителни разкрития”, поясни депутатът.  По думите му на всяка една фаза – подготовка, идеен проект, прилагане и изпълнение- нещата са драматични.

„Дебатът дали Боршош или министрите са виновни е абсурден. Никой не вярва, че един изпълнителен директор може да отказва на вицепремиер или на министър информация в продължение на 2 години, ако не е един вид „свещена крава”, сложена от най-високо място”, категоричен бе Костадинов. Той заяви, че на 22.08.2016г., когато по сметките на НДК има 62 хил. лв,  се получават 17 млн. лв. целеви средства, с решение на МС от същия месец. Костадинов допълни, че веднага след това, на 23.08.2016г. се плащат половин милион лева сметки за ток, които не са част от тези целеви средства, а са платени и 450 хил. лв по договор от 2015г. за театър „Азарян” в Зала 2 с парите за европейското председателство. „Няма как това да е законно и нормално след като средствата са целеви. Не може да се дадат 17 млн. лв. без да се създаде ред", коментира той.   

Атанас Костадинов бе категоричен, че е корупция и 7 месеца да няма съгласуван проект, да няма надзор и инвеститорски контрол. Той припомни думи на министър Павлова, че строежът няма работен проект и разрешение за строеж, а извършеният текущ ремонт 7 месеца е правен без инвеститорски екип. „Оттук нататък, всичко което се случва е  абсолютно неизвестно.  Искат се 50% увеличения на сумите, има идеен проект, но няма работен проект”, каза още той.