Доц. Бойчо Биволарски: Сериозният политик никога не казва "никога"

Стара Загора: Доц

Стара Загора:

Доц. Бойчо Биволарски - председател на ОбС на БСП - Стара Загора и ръководител на групата общински съветници от Коалиция "БСП, ПБС, ДСХ"

 

Последните дни доказаха, че е време да спрем да хленчим. Ако всеки си свърши работата добре, ще е по-лесно за всички ни. Ясно е, че в България няма премръзнали от студ в нито един град, въпреки факта, че две държави като Русия и Украйна не могат да решат проблемите си. Държавата ни има достатъчно голям финансов ресурс, за да усещаме по-леко финансовата криза, която удари света и нямаше начин да не се отрази и на България. Все пак безработицата продължава да е изключително ниска. Не можем и е глупаво да виним правителството за световни проблеми, които то няма как да реши.

Според мен БСП ще се представи добре на изборите, защото има сериозна програма за управление и сериозен управленски ресурс.

Трудно ми е да приема казаното от Бойко Борисов, че коалиция между БСП и ГЕРБ не може да има. А ако вотът на избирателя поиска такава следизборна коалиция? Сериозният политик никога не казва „никога”. На предишните избори българските граждани посочиха с волята си, че искат да бъдат управлявани от коалиция и съответно показаха каква да е тя. Политически безотговорно е да не зачиташ вотът на избирателя.

В момента българското законодателство предвижда изборите за НС и тези за евродепутати де се провеждат отделно. Според мен, законът задължително трябва да се спазва. Въпрос на политическа договорка в парламента е, ако народните представители счетат, че е нужно, да променят закона в една или друга посока.

Що се отнася до обявената, но само в медиите пропрезидентска партия, трябва да кажа, че мога да коментирам само факт. Засега такава партия не е факт. Не е регистрирана по Закона за българските партии, нито по някакъв начин е официализирана подобна идея. При положение, че имаме над 300 партии у нас, още една едва ли би променила нещо.

Аз винаги съм поддържал тезата, че на България и е нужно силно ляво и силно дясно политическо пространство. В този смисъл бих се радвал на едно обединение в дясно. България ще може да крачи по-стабилно, по-сигурно и по-бързо напред със силна левица и силна десница – така, както е в развитите държави.

Не мисля, че на есен ще има „поправителен”, независимо какви са резултатите от изборите. Политическата практика показва, че хората, които току що са били избрани едва ли ще пожелаят да си тръгнат от парламента след месец. Да не говорим за това, че последващи избори обикновено не променят особено картината на гражданския вот и смисълът от тях е малък, а вредата с отлагането на сформирането на правителство в момент на криза, ще е много по-голяма.