Филип Попов: Трябва да се гарантират правата на хората. Контролът върху ЧСИ е недостатъчен

Предложили сме съдът служебно да извърши справка за работното място и да може да бъде призован и чрез работодателя си

„Необходимо е да се предвидят допълнителни гаранции за спазването на законовите разпоредби и гарантиране на правата на страните в изпълнителния процес, защото практиката показва, че контролът върху дейността на частните съдебни изпълнители е недостатъчен“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Филип Попов по повод промените в ГПК. Според предложенията на левицата- длъжникът трябва да бъде търсен най-малко три пъти на посочения от него адрес, като един от тях да бъде в неработен ден. „Предложили сме съдът служебно да извърши справка за работното място и да може да бъде призован и чрез работодателя си. С тези промени целим уведомяването на длъжника да се случи по начин, по който той да може да разбере, че срещу него се води гражданско дело, за да организира своята защита“, обясни той. Според него е важна и предложената промяна за банките в заповедното производство. „Предвижда се подаденото от длъжника възражение да спира изпълнението. Целта е да се гарантират справедливост, равнопоставеност и защита на длъжниците на банки, които са в невъзможност да погасяват задълженията си“, обясни народният представител. Той допълни, че се предлага възможност за разрешаване на установен в практиката проблем – липса на информация за банкова сметка, по която доброволно да се превеждат присъдени суми. „В законопроекта е предвидено посочване на номер на банкова сметка в съдебното решение, в заявлението за издаване на заповед за изпълнение и в самата заповед. Така се дава възможност за доброволно изпълнение, без да се стига до образуване на изпълнително производство и натоварване на длъжника с допълнителни такси и разноски, които могат в пъти да увеличат задължението“, каза още депутатът.

Попов подчерта, че е изключително важно за длъжниците да бъде регламентирана възможността за обжалване на оценката на недвижим имот, определена от съдебния изпълнител, като по този начин се избегнат случаите на продаване на имоти от съдебните изпълнители на цена десетки пъти по-ниска от пазарната. В законопроекта на левицата е предвидено и да не се налага запор върху банковите сметки, по които постъпват средства от трудово възнаграждение или пенсия до размера на минималната работна заплата, както и от помощи и обезщетения.

„От съществено значение за длъжниците е въпросът с прекомерните такси, които събират частните съдебни изпълнители и които понякога значително надвишават задължението“, посочи Попов. Според него е необходимо промяна в Закона за ЧСИ, съгласно която размерът на таксите да не надвишава задължението, а в случай на изпълнение в срока за доброволно изпълнение- да не се събират такси. „Това ще облекчи огромна част от длъжниците, а в същото време по този начин няма да се блокира дейността на съдебното изпълнение“, каза още Филип Попов.