Крум Зарков: Работниците да бъдат на първо място при удовлетворяване на вземанията

В България не трябва да има хора, които работят добросъвестно, а не получават заплатите си за това

"В България не трябва да има хора, които работят добросъвестно, а не получават заплатите си за това“, заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той обясни, че от БСП са поискали временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати, за да се акцентира на този остър проблем и да се намерят решения. „В работата си установихме, че има два основни случая, в които не се изплащат заплати. В единия става дума за работодатели, на които бизнесът върви, но не плащат заплати по различни причини – некоректните работодатели. В другия случай - за работодатели, които срещат трудности в своя бизнес и не мога да изплащат заплатите. За тях е създаден и специален фонд, има и специална процедура“, каза още народният представител. По неговите думи в осемте групи проблеми, идентифицирани от комисията, се вижда, че по-голямата част от случаите на неизплатени заплати засягат именно втория тип. „Но въпросът с некоректните работодатели, които не плащат и издевателстват над трудовите хора, е този, които фокусира общественото мнение. На този проблем комисията даде начало на решение – увеличаваме правомощията на Инспекцията по труда, даваме различни гаранции, с които да се контролират тези некоректни работодатели“, подчерта Зарков. Той уточни, че дали тези законови промени ще проработят, зависи от волята на изпълнителната власт.

„Това, което не успяхме да свършим, е да отворим пътя към специалния ред, по който работниците, неполучили заплати, могат да бъдат обезщетени, извън процедурата по несъстоятелност. Именно за това има създаден фонд, който работи добре“, каза още Крум Зарков. Според него във фонда има достатъчно средства, за да се задоволят легитимните искания на работниците. „В него се акумулират средства с вноски на коректните работодателите, но те не са внасяли в последните години, защото той не се изразходва“, допълни народният представител. Зарков обясни, че по закон този фонд е 250 млн. лв  и практически разполага с повече, но само 2 млн. лв. са изплатени на работници през миналата година. „Това не е по вина на фонда или работниците, а защото условието за достъп до него е започването на процедура по несъстоятелност. За съжаление тя тръгва трудно“, обясни Зарков. Зам.-председателят на „БСП за България“ подчерта, че едно от решенията, които комисията за съжаление не е приела, е да се даде възможност работниците, както други длъжници на предприятието, да поискат отваряне на процедура по несъстоятелност пред компетентния съд. „Този фонд има смисъл, само ако стига до своята цел – да удовлетвори легитимни искания на работниците, защото до тях никога не се стига. 

Друго решение е да се поставят работниците на първо място, сред тези, чийто вземания трябва да бъдат удовлетворени“, каза още той. Зарков заяви, че предложенията ще бъдат внесени като ЗИД на търговския закон.