Корнелия Нинова: Даваме решение за работниците с неизплатени заплати

Юли 06, 2017 Новини БСП в медиите 0 1213

Работещите са по-важни от банките

„Покрай скандалите в държавата е забравено същественото. Поискахме комисия за неизплатени заплати на работниците, но не сме доволни от работата й, защото излиза с половинчати решения. Тя ще излезе с предложение да се увеличат правомощията на инспекцията по труда и фирми, които дължат пари на работниците, да не участват в обществени поръчки. Ние ще излезем с отделно предложение.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БТВ. По думите й проблемът е, че се прехвърлят фирми на клошари, на роми. Левицата предлага промяна в закона, която да ограничи това прехвърляне на фирми. „Когато една фирма дължи на банки, на държава, на работници, последните са накрая. Искаме на работниците да се плати първо, а след това на останалите”, посочи лидерът на БСП. Тя обясни още, че във Фонда за обезщетение за заплати има 240 млн. лв., които стоят неупотребени, а хората не могат да си получат заплатите. „Ние предлагаме създаването на облекчена процедура, за да може това да се случи”, посочи тя.

Злоупотребите на ЧСИ продължават. Законът на БСП е блокиран от ГЕРБ

Председателят на БСП каза също, че в парламента не се гледат законопроектите на опозицията. „Законът, който засяга работата на частните съдебни изпълнители, не се разглежда вече два месеца. А това е огромен проблем за хората. Не ме интересуват скандалите в ГЕРБ или между тях и патриотите. Нека да решаваме проблемите на хората”, призова лидерът на БСП.

С комисията „Грипен” се цели политически удар срещу президента

По повод създадената комисия „Грипен”, лидерът на левицата обясни, че спорът не е кой самолет е по-добър за България. „Спорът е политически. Това е опит да се омаловажи ролята на президентската институция и да се свали авторитетът на президента Румен Радев. Комисията по Конституция е недопустима”, подчерта Нинова. „Парламентът не е важен. Борисов взима решенията и изведнъж се появява една силна институция, която я нямаше преди, един силен човек, като президента Радев, и създаването на комисията е опит да бъде принизен авторитетът и на институцията, и на президента”, посочи Нинова. „Румен Радев каза, че иска единен орган за борба с корупцията, който да сложи политическата класа на мястото й. И веднага последва създаването на тази комисия”, свърза фактите тя. 

Корнелия Нинова каза също, че по време на КСНС е станало въпрос за модернизация на армията. „Тогава нито Борисов, нито Цветанов - дума не обелиха за корупция, за натиск. Даже се съгласиха да напишем текст, че до 30 юни ще се изготви план за ускорена модернизация, който срок вече мина”, припомни лидерът на левицата. Тя уточни, че Борисов е предрешил нещата, когато е бил в Брюксел и е говорил с премиера на Швеция, че започва преговори за „Грипен“. Нинова допълни, че до 30 юни е трябвало да се представи конкретен план за модернизация и то за всичките проекти, не само за самолетите. Такъв още не е представен, а до 20 юни трябваше да се представи списък за попълването на състава на МВР и отбраната. „Няма да има такова нещо, нито ще има увеличение на заплатите. Предупредих, че ще стане така още на КСНС”, каза тя.

ГЕРБ опорочиха каузата, която можеше да ни обедини. Сега председателството ни на ЕС е скандал

По повод комисията за НДК, Корнелия Нинова заяви, че се надява да бъде установена истината. „Струва ми се, че за първи път в ГЕРБ се случи нещо различно. Видя се, че две лобита в тази политическа сила влязоха в конфликт и Борисов е поставен в ситуация да лавира между тях. Две групи в тази партия взаимно се обвиняват в корупция и натиск, което засяга пряко и председателството ни на ЕС”, обясни лидерът на левицата. Тя допълни, че не става въпрос за политики, за приоритети, а се стига до скандали на тема- кражба на плочки, за скандали с обществени поръчки. „Представяме ли си как това изглежда в Европа?”, попита Нинова. По думите й ГЕРБ са опорочили каузата, която можеше да ни обедини – България да бъде водач на Европа.

Подкрепяме протеста на полицаите. Те заслужават много повече

За протеста на полицаите, лидерът на левицата посочи, че БСП разбира техните проблеми и ги подкрепя напълно. „Не може 5 години да нямат униформа и да си я купуват със собствени средства, да нямат обувки, а от тях се изисква да пазят границата, да се борят с битовата престъпност, всеки ден да са на улицата, да осигуряват сигурността ни, а да нямат елементарни условия”, посочи тя. По думите й реформата в сектора е възможна, но има високомерно отношение от управляващите.

По повод проблемите с интеграцията на ромите, Корнелия Нинова посочи, че образованието е ключов фактор. „Премиерът предложи да се издирват тези деца и да се водят на училище с полиция. В кое училище да ги водят, след като ГЕРБ отнеха парите на държавните и общински училища и ги прехвърлиха в частните? Масово училища в малките населени места затварят, а тези деца в частните ли ще учат?”, попита Корнелия Нинова.