Д-р Георги Михайлов: Оставката на Комитов и назначаването на нов управител на НЗОК няма да реши проблемите в здравеопазването

Д-р Георги Йорданов: Българското здравеопазване, единствено в света се планира с икономия, а не с дефицит

“Оставката на Комитов и назначаването на нов управител на НЗОК няма да реши проблемите. Трябва да обмислим по какъв начин тя ще бъде управлявана и какъв ще бъде моделът на финансиране на здравеопазването в следващите месеци и години. От това зависи ефектът върху цялостната политика на здравеопазването. Няма как НС да не се обърне към тези проблеми“. Това заяви в пленарна зала, по повод на оставката на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, народният представител от ПГ на „БСП за Бълагрия“ д-р Георги Михайлов. Депутатът подчерта, че д-р Комитов, едва ли като член на Надзорния съвет на НЗОК е могъл да влияе на няколко неоправдани решения, които увреждат интересите както на професионалната общност, така и на българските пациенти. Като такива той посочи:  през януари Надзорният съвет първо прие, а после отказа да плати надлимитната дейност на болниците; бяха отложени плащанията за направление „Онкология" и пациентите на химиотерапия, и е въведена норма за проверка на квадратурата и килограмите на българските граждани; към Приложение 1, което обхваща централизирани дейности, каквито са раждания и лечение на онкоболни, се въведоха индикативни стойности и по тях да се заплаща дейността на лечебните заведения.  „Всичко това подсказва, че Надзорният съвет на касата създава една много нереална, от професионална гледна точка, и опасна за пациентите обстановка, която създава проблеми в заплащането на лечебната дейност“, коментира той.

Д-р Михайлов обясни, че заложените финанси в публичния разход на средствата за здравеопазване са такива, че създават предпоставка за предполагаем дефицит в края на годината. „Да се продължава политиката на здравеопазването, от страна на  НЗОК по този начин, е неприемливо и ще създаде сериозни затруднения във второто шестмесечие от календарната година“, заяви той.

Д-р Георги Йорданов: Българското здравеопазване, единствено в света се планира с икономия, а не с дефицит

„Днес обсъждаме оставката на един от последните мохикани в българското здравеопазване. Трябва да имаш много доблест, за да вкараш в Надзорния съвет на Касата на два пъти искане за отпадане на лимитите за заплащане на дейността на болниците, като знаеш каква е ситуацията“. Това каза от трибуната на Народното събрание, народният представител от „БСП за България” д-р Георги Йорданов. Той оцени положително дейността на подалия оставка директор на НЗОК д-р Комитов. Депутатът обаче отбеляза, че българската здравна система е единствената в света, която финансово е планирана с икономия, а не с дефицит. „За първи път управлението на здравеопазването в България не се извършва от Министерството на здравеопазването, не от Здравната каса, а от една импозантна сграда на ул. Раковски”, каза Йорданов. Той допълни, че д-р Комитов достойно е подал оставката си, след като редица реформи не са били направени в сектора и изрази надежда следващата оставка да не е на министъра на здравеопазването.

 

 

Д-р Ибришимов към ГЕРБ: Дайте обяснение за оставката на д-р Комитов

„Д-р Комитов е кандидатура на ГЕРБ. Колеги от ГЕРБ, трябва да дадете обяснение за тази оставка“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ д-р Иван Ибришимов. По думите му, остава впечатление, че всеки назначен на висок държавен пост, преди да бъде назначен, си подписва оставката и тя седи в нечие чекмедже, в нечий партиен офис и при неподчинение тя може да бъде депозирана.   „Д-р Комитов не е само директор на НЗОК, а управлява над 3 млрд. лв. публичен ресурс и няма как една такава внезапна оставка да не буди притеснение“, подчерта социалистът. Той обясни, че за мотивите на оставката и самата оставка е станало ясно от медиите. „Кой ще обясни на нас, на обществото и на съсловието- каква е причината д-р Комитов да подаде оставка и дали наистина са лични причините“, каза още той.

Д-р Илиан Тимчев: Равносметката от управлението на ГЕРБ – хаос в системата на здравеопазването

„Каква е равносметката от дългогодишното управление на ГЕРБ – хаос в системата на здравеопазването. Колко мандата трябва да ви даде българският народ, за да понесете политическата отговорност за състоянието, до което доведохте българското здравеопазване“, заяви депутатът от левицата Илиян Тимчев. По думите му, общото за всичките управления на ГЕРБ досега е, че се характеризират с липса на визия за здравеопазването и липса на приемственост.