Валери Жаблянов: Трябва да има нова стратегия за интеграция на ромското население

Проблемът с интеграцията засяга националната ни сигурност

„Трябва да има нова стратегия за интеграция на ромското население. Въпросът е за националната интеграция, а не за интеграцията на един или друг етнос“. Това заяви народният представител от „ПГ на БСП за България“ Валери Жаблянов по доклада за изпълнение на Националната стратегия за интеграция на ромите. По думите му трябва да имаме фактически подход към проблема с ромското малцинство, с ясен анализ на причините, поради които то се намира в това състояние. Според него, неоспорим факт е провалът на този етап на стратегията за интеграцията – растящата конфронтация и насилие; сблъсъкът между етносите доказват точно това. „Докладът е пълен с формална информация и посочва изпълнението на конкретни мерки, без да обсъжда това - дали са успешни или не, докъде са довели. Нормално е да отхвърлим доклада при резултатите, които са налице, но това не сваля въпроса- необходима ли е нова стратегия“, подчерта Жаблянов. По думите му, ако продължим до 2020г. да изпълняваме тази стратегия, в следващите 3 години ще имаме същите доклади и въпросът няма да се реши. Според него това означава не, че докладът е грешен, а че стратегията не отчита реалните тенденции в развитието на този проблем.

„Нека помислим за разработването и приемането на нова стратегия, която отчита българската реалност. Истината е, че декадата на ромското включване, стратегията така, както е разписана през 2012г,  се основават върху  идеологически догми, върху  разбирания, които са били натрапени от една изцяло сгрешена концепция за един въображаеми мултикултурализъм и вече няма място. Този тип общество не се състоя, защото отричаше фундаментални ценности на нацията и на държавата“, коментира Валери Жаблянов.

 

Иво Христов: Циганското население е жертва на демонтирането на България

Проблемът с интеграцията засяга националната ни сигурност

 „Циганското население е жертва на демонтирането на България. Когато имаме проблеми с циганите, имаме проблеми със собственото си общество, със собствената си индустрия, със собствената си държава“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иво Христов. По думите му основният проблем с циганите е свързан с тяхното пълно  цивилизационно изключване от цивилизованото българско общество в последните 25-30 години, а всичко друго е следствие - проблемите с образование, здравеопазване, заетост. Според думите му, преди това те са били интегрирани и са имали нормален здравен, образователен и трудов статус. Той подчерта, че след това  бяха изхвърлени от реформиращата се българска икономика и се появиха циганските гета, анклави на престъпност и анклави, застрашаващи българската национална сигурност, огнища на ислямски фундаментализъм.

Иво Христов подчерта, че държави и общества са се разпадали отвътре, именно с подобен взривоопасен материал.  „Кой разреши заселване на огромни цигански маси в градовете безконтролно? Кой разреши създаването на незаконни постройки на територията на тези гета? Кой разреши вкарването на наркотрафик и организирана престъпност точно в тези гета, което се знае и от компетентните органи? Кой разреши на територията на тези гета да се развива фундаменталистка дейност,което се знае и от ДАНС? Да не би циганите?“, попита Иво Христов.

 

Георги Гьоков: Резултатите от интеграцията на ромите с всяка изминала година стават по-зле

„Не приемаме доклада в този му вид, защото въпреки че изпълняваме стратегията, резултатите от интеграцията на ромите с всяка изминала година стават по-зле. Никой в тази държава не може да каже, че има някакъв видим напредък в интергарцията на ромите“, заяви народният представител Георги Гьоков. „Ако имаме уважение към себе си, като институция, няма да приемем доклада по предложения ни начин, защото това ще дискредитира допълнително нашата дейност. И без това не ни е толкова висок рейтинга. Ще дадем лош сигнал на обществото, че се отнасяме безкритично към една тема, която е част от живота на нашето българско общество, която е много болезнена за същото това обществото и в момента е особено актуална. Като казвам актуална имам предвид събитията от последните дни в Асеновград. А преди това в Катуница, Гърмен, Орландовци“, каза още той.

 

Надя Клисурска – Жекова: От 2004г. пишем стратегии, а резултатът е трагичен

„Интеграцията се провали. От 2004г, откакто започнахме да си пишем стратегии, колко години минаха какъв е резултатът – трагичен!“, заяви народният представител от ПГ на левицата Надя Клисурска.  Тя попита за каква интеграция може да се говори, след като голяма част от ромските деца не ходят на училище и не са образовани.  Депутатът постави и въпроса дали ще се вмени на полицаите, които днес протестират поради лошите условия на труд и отново без увеличение на заплатите, да ходят всяка сутрин да ги извеждат от вкъщи, за да ходят на училище.

„Интеграцията допуска всеки личен избор, спазване на договорени правила за толерантност, уважение и съществуване“, заключи Надя Клисурска.