БСП към протестиращите полицаи: Имате право. Не спирайте, въпреки арогантното отношение на ГЕРБ

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“, представена от народния представител Иван Иванов

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми дами и господа народни представители!

Днес 5 юли, отбелязваме професионалния празник на МВР – институцията, създадена преди 138 г. от княз Александър Батемберг, имаща основополагаща роля при формирането и развитието на българската държава след Освобождението и гарант за нормалното функциониране на обществените отношения и сигурността на гражданите.

За съжаление, уважаеми дами и господа, на днешната дата не е възможно да очакваме от тези, които трябва поздравим за професионалния празник, признателност и благодарност за добре свършена работа! Продължаващите системни и неуспешни опити за реформиране на МВР през последните две години, показаха липса на държавническо отношение към сигурността на страната, не само от политическото ръководство на министерството в този период, но и всички, които подкрепят подобен подход, а именно управляващите коалиции от 43-то и 44-то Народно събрание, доминирани от ГЕРБ. Това води до неизмерими негативни последици и за съжаление най-вече увеличава недоверието на гражданите в това, че МВР, като институция, има капацитет да гарантира тяхната сигурност. Секторът за сигурност, уважаеми дами и господа, трябва да има своята устойчивост, своята прогнозируемост, че за тези служители, които носят службата, а и за тези, които постъпват на работа, няма всяка година да се влошават условията на труд, по които са назначени и трябва да изпълняват своите задължения.

Днес тези полицаи, които ще протестират пред Народното събрание и срещу които беше оказан неимоверен натиск, да не осъществят това свое право, имат много основания за това, което правят.  И те не трябва да спират, въпреки арогантното отношение на правителството към тях. Ние не приемаме премиерът Борисов да прехвърля отговорности, защото трима, даже четирима министри от ГЕРБ управляват от години МВР- от 2009 г. насам, а главната причина за недоволство, което ще се изрази отвън, е липсата на социален диалог и разнобой в позициите на политическото ръководство.

Само да си припомним политическата програма на ГЕРБ от последните избори, където се обещаваше попълване на щата на полицаите с 6000 души и присъствие във всяко населено място на униформен полицай, а в действителност се оказа, че служителите на министерството са със скъсани обувки и си купуват униформите, за да отидат да охраняват българската граница. И само страхът от протести доведе до скоростна промяна на Закона за МВР, даваща възможност липсващите дрехи да се заменят с пари.

А в същото време всички очакваме управляващите да изпълнят ангажиментите, поети на последното заседание на КСНС, а именно до 30 юни, срок, който между впрочем  изтече, да представят конкретни планове за попълване на недостига на личен състав в сектор „Сигурност“ и в частност МВР, да представят мерки за повишаване на квалификацията, престижа и мотивацията на работещите в сектора, да се представи план за неговата модернизация.

Нищо такова – само липса на отговор и действия, както от министъра на МВР, така и от премиера, и то на фона на заявеното от финансовия министър Горанов намерение да намали бюджета на МВР за 2018 г. с 300 млн. лева, пренебрегвайки огромното напрежение в системата за сигурност и заявените  намерения за мерки в сектор „Сигурност“, точно на прага на предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Какво можем да очакваме от служителите в системата на МВР, които получават непрестанно подобни „изненади“, и за положения труд са „награждавани“ с по-ниско заплащане и по-лоши условия на изпълнение на служебните задължения? Единственото, което можем да очакваме в такава ситуация е задълбочаваща се и необратима демотивация при носене на службата.

И за да могат достойно да посрещнат своя професионален празник хората, които в момента се подготвят да излязат отвън, да изкажат своите искания пред нас и да се възпре демотивацията, не е нужно много, дами и господа управляващи – просто трябва да бъдат чути и да се създадат по-добри условия за изпълняване на професионалния им дълг – а именно да се отговори на исканията им – нов Закон за МВР, изчистен от противоречия,  повишаване на възнагражденията и нормални условия на труд.

Честит празник, уважаеми дами и господа ,полицаи и служители на МВР!

Дано следващият ви празник да бъде посрещнат с достойнство.