Депутатът Георги Гьоков: Лавандулата - икономическа алтернатива за Чирпанския край

02.07.2017 г.

„Безспорните качества на лавандулата и извличаните от нея продукти ни задължават да изготвим стратегия за популяризиране на отглеждането и обработката й, защото за райони като Чирпанския, може да стане икономическа алтернатива и основен поминък.”, каза народният представител от БСП Георги Гьоков на Националния фестивал на лавандулата в с. Средно Градище. Гьоков бе гост на 4-то издание, заедно със социалисти от партийната организация "Център" в Стара Загора,   по покана на инициаторката на фестивала Нина Гиргинова.

По думите му отглеждането на лавандулата и производството на лавандулово масло нямат подкрепа от държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните и на Министерството на туризма. „Такава подкрепа е нужна, за да се почувства, че държавата стои зад хората, лавандулопроизводителите, които носят слава на България по света.”, подчерта Гьоков.

110 години се отглежда лавандула по българските земи, време за което България стана лидер в производството на лавандулово масло. За последните години сме най-големият износител на този продукт в световен мащаб, изпреварвайки Франция. С българското лавандуловото масло присъстваме в почти всички части на света – на френския, на американския, на азиатските и други пазари.

Депутатът благодари на организаторите на фестивала за популяризирането на етерично маслената култура у нас и по света, която ни кара да се чувстваме горди.Средно Градище е домакин на празника, тъй като в неговото землище са направени едни от най-старите насаждения на лавандула в страната. 

Във Фейсбук Георги Гьоков написа: „За мен бе чест и преди всичко удоволствие да стана съпричастен на това събитие, още повече че съм фен на фестивала още от първото му издание. С мен бяха и приятели от моята организация ОПО „Център“ .