Валери Жаблянов: И „Борисов” 3 ще завърши като първите два – с пълен провал

Юли 02, 2017 Новини БСП в медиите 0 2454

България навлиза в тежка спирала поради ужасяваща некомпетентност на правителството и на парламентарното мнозинство

„България навлиза в тежка спирала на несигурност и напрежение поради ужасяваща некомпетентност на правителството и на парламентарното мнозинство”. Това заяви пред БНР народният представител от ПГ на „БСП за България” и зам.- председател на НС Валери Жаблянов. По думите му кризисните явления в ЕС, на Балканите, неумелите външнополитически ходове на Борисов, който пътува между Анкара и Берлин, без да знае защо, будят тревога.   „Свидетели сме на несериозна политика и подход, на изключително слабо поведение на правителството и особено на външния министър, който призна македонския език. ГЕРБ по никакъв начин не са в състояние да променят политиката, която водят от 2010г. насам – във финансово, икономическо отношение, в международен план- слугинската политика”, подчерта той. Според него е ясно как ще приключи тази управляваща гарнитура – както и предишните два пъти на Борисов- с пълен провал и фиаско.

По темата за анкетните комисии за НДК и „Грипен”,  Валери Жаблянов коментира: „Управляващите сведоха политиката до това- да правим комисии за ремонта на НДК и едни изтребители, за които още няма решение. Това е унизително”. По думите му комисията за НДК е била сформирана по предложение на левицата, на база на очевиден скандал и управленска немощ в правителството. „Доколко ще постигне резултати тази комисия, е съмнително, но политически е правилно да се свика такава. Хората, които са отговорни да се стигне до тази ситуация, трябва да отговорят сериозно ли се отнасят към политиката, за която ги е избрал българският народ, смятат ли да управляват България или ще се разправят помежду си”, отбеляза той.

По темата за Асеновград Жаблянов заяви, че в основата си проблемът е социален и се дължи на условията, при които живеят хората и високият процент на безработицата. По думите му  при тези тежки битови условия, няма как да не се породи напрежение.

Валери Жаблянов обясни, че проектът за Изборен кодекс, който ще внесе БСП, е резултат от политическо решение на партията, в следствие на референдума и включва смесена избирателна система - 120 мажоритарно избрани народни представители в мажоритарни избирателни райони и 120 пропорционално избрани. Според него механизмът на отчитане на резултатите и районирането трябва да бъдат постигнати в дискусия с другите политически сили.  „БСП не е в състояние сама, а и не би било правилно, да променя избирателната система. Резултатите от референдума показаха сериозна заявка на българското общество за необходимостта от съществени промени в политиката -  начинът на формиране на политиката, на политическите институции на държавата  и връзката между българската политическа система и гражданите. Именно с това сме се съобразили при изготвянето на нашия законопроект”, обясни той. „Целта ни беше да представим закон, който да отчита резултатите от референдума и да съхраним политическата система и държавността от сътресения и ерозия на самата демокрация. Политическата демокрация не е просто да има мнозинство”, заяви Валери Жаблянов.